Hlavní obsah

Francie pošle k Iráku válečnou loď a další stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie posílí své angažmá v boji proti Islámskému státu. Do náletů v Iráku vyšle další tři stíhačky a do Perského zálivu zamíří její válečná loď, informovalo francouzské ministerstvo obrany. Paříž se minulý týden přidala ke Spojeným státům a začala bombardovat pozice islámských radikálů v Iráku.

Foto: ECPAD, ČTK/AP

Francouzské stíhačky Rafale nad Irákem

Článek

Paříž vyslala svých prvních šest stíhaček Rafale do oblasti v polovině září, poprvé pak udeřily 19. září. [celá zpráva]

Vyslání dalších tří stejných strojů a lodi podle dnešního prohlášení ministerstva "zvýrazní naši podporu iráckým silám... a poskytne námořní kapacitu pro naše spojence při kontrole vzdušného prostoru v oblasti".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stíhačky Rafale, které budou umístěny na základně ve Spojených arabských emirátech, zamíří do oblasti stejně jako loď v nejbližších několika dnech.

Francie byla první zemí, která se k americkým leteckým akcím v Iráku přidala. Po ní následovaly další evropské země jako Británie, Belgie či Dánsko.

Zásah v Sýrii odmítá 

Paříž tvrdí, že nasazení v Iráku provádí po dohodě s tamní vládou. Nasazení své vojenské techniky v sousední Sýrii, kde zahájily USA a jejich arabští spojenci letecké údery na pozice radikálů minulý týden, Francie vyloučila.

OSN ve středu zveřejnila bilanční zprávu, podle níž násilí ve vládou kontrolovaných částech Iráku stálo 1119 lidských životů. Mezi mrtvými bylo více než 800 civilistů. OSN tyto údaje považuje za "absolutní minimum", protože není schopna mapovat situaci v oblastech, které ovládá Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám