Hlavní obsah

Podsvětí v Maďarsku prodává občanství Rusům a Ukrajincům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Podsvětí po desetitisících prodává maďarské občanství zájemcům z Ukrajiny a Ruska. Podle serveru index.hu tak v posledních letech získalo značné množství Ukrajinců a Rusů maďarské občanství podvodně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Umožnil jim to zákon o dvojím občanství, kterým chtěla vláda premiéra Viktora Orbána ulehčit získávání občanství Maďarům žijícím v zahraničí. Podvodně získané maďarské občanství umožňuje Ukrajincům a Rusům volný pohyb po světě. Server tvrdí, že k úspěšnému byznysu stačí zkorumpovaní úředníci a právníci kryjící podvody.

„Když usednete do některé z kaváren na Deákově náměstí v Budapešti, u stolů se podezřele často mluví rusky. A nejsou to turisté. Probíhá zde byznys s občanstvím,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeden z ruských „turistů“ redaktorům prozradil, že jeho otec koupil maďarské občanství v Moskvě za deset tisíc eur (275 tis. Kč) a odjel do Německa. „Pojedeme za ním. Pokud tě to zajímá, za chvíli přijdou lidé, co to vyřizují, a poví ti, jak je třeba postupovat,“ dodal.

Podle serveru to funguje tak, že úředníci posílají žádosti do centrály bez toho, že by žadatele znali. Žádosti se vyřizují za 5 až 30 tisíc eur (137 až 827 tis. Kč). Jeden z „prodejců“ serveru tvrdil, že úředníkovi odevzdal najednou 200 žádostí. Ten za každou zinkasoval tisíc eur (27 tis. Kč) a za dvacet minut je všechny podepsal, takže vydělal v přepočtu 5,5 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám