Hlavní obsah

Zásahovka brutálně zbila bratra srbského premiéra i s jeho ochrankou

Nedělní očividně brutální zákrok skupiny policistů proti bratrovi srbského premiéra Andreji Vučičovi a jeho dvěma tělesným strážcům v Bělehradě v pondělí vyvolal kritické reakce. Mimo jiné ho po zhlédnutí záznamu události odsoudil i ministr vnitra Nebojša Stefanović.

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na bratra srbského premiéra při pochodu Gay Pride

 
Článek

Posílené srbské bezpečnostní oddíly byly v neděli rozmístěny v srbské metropoli, aby zabránily hrozícím útokům na pochod homosexuálů Gay Pride. Pokusy uspořádat tuto akci se v minulosti staly v Srbsku terčem vášnivých protestů četných homofobních odpůrců a v roce 2010 tehdy povolený "duhový průvod" skončil násilnými střety a desítkami zraněných osob, převážně policistů.

Následující tři roky úřady kvůli tomu pochod nepovolily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tentokrát vláda přijala přísná bezpečnostní opatření ve snaze dokázat svou oddanost demokracii představitelům Evropské unie, kteří naléhali na povolení Gay Pride. Policejní zásahové oddíly proto byly připraveny tvrdě zasáhnout proti případným útočníkům na pochod.

Foto: Stringer, Reuters

Zásahová jednotka proti účastníkům pochodu Gay Pride v Bělehradě zakročila brutálně.

Záběry z incidentu, které pořídila televizní stanice N1 a které se objevily na webu, však ukázaly, že zákrok více než desítky policistů proti třem lidem - mladšímu bratrovi premiéra Aleksandara Vučiče a dvěma osobním strážcům - byl očividně nepřiměřený a zbytečně brutální.

Policisté budou zřejmě vyhozeni

Ministr Stefanović na pondělní tiskové konferenci podle listu Blic oznámil, že nařídil vyšetření incidentu, a dodal, že příslušníci zásahové jednotky z města Niš, kteří se ho zúčastnili, budou zřejmě suspendováni. "Je hrozné, že takoví lidé spáchají něco takového," prohlásil.

Neupřesnil, co vedlo policisty k takovému jednání. Poznamenal jen, že je třeba počkat na výpovědi účastníků události.

Srbské weby s odvoláním na neoficiální zdroje v neděli uvedly, že ke střetu došlo, když Andrej s ochrankou chtěli projít policejním kordonem. Možnou příčinou prý mohlo být to, že policisté chtěli premiérova bratra legitimovat. Několik osob, údajně i Andrej, pak bylo převezeno k ošetření do nemocnice. Žádné informace o zraněních zatím nebyly zveřejněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám