Hlavní obsah

Žalobci chtějí pro Karadžiče doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Prokurátoři Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) žádají pro souzeného bývalého politického vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče trest doživotního vězení. Podle agentury AFP to oznámili v dokumentu zveřejněném v pátek.

Článek

Karadžić je obžalován z odpovědnosti za genocidu spáchanou srbskými silami v letech 1992-1995, kdy Bosnu a Hercegovinu sužovala občanská válka. V samostatném procesu se v Haagu ze stejných zločinů zodpovídá i bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić.

"Doživotní vězení je jediný odpovídající trest," zdůrazňuje se v dokumentu, který úřad hlavního žalobce ICTY zveřejnil tři dny před zahájením přednesu argumentů obžaloby a obhajoby. "Pod vedením Karadžiče jeho podřízení a ti, kteří s nimi spolupracovali, vyháněli, zabíjeli, mučili a týrali stovky tisíc Muslimů a Chorvatů," dodává se v materiálu.

Obžaloba je přesvědčena, že Karadžić spolu s Mladičem a s již zesnulým srbským a jugoslávským exprezidentem Slobodanem Miloševičem zahájili po rozpadu bývalé Jugoslávie v roce 1991 etnické čistky v určitých částech Bosny. Chtěli tak pronásledováním Muslimů, Chorvatů a příslušníků dalších nesrbských národností vytvořit etnicky čisté zóny.

Válečný konflikt v Bosně a Hercegovině si vyžádal kolem 100 000 mrtvých. Zhruba 2,2 miliónu obyvatel kvůli němu muselo opustit domovy.

Trvá na nevině

Karadžić, kterému je nyní 69 let, se především zodpovídá za masakr u Srebrenice, při němž srbské síly povraždily na 8000 zajatých muslimských mužů, včetně chlapců a starců. Tato událost je považována za největší masakr v Evropě od druhé světové války.

Souzen je exprezident bosenské Republiky srbské i kvůli zločinnému obléhání Sarajeva, které trvalo 44 měsíců a stálo životy 10 000 lidí.

Někdejší bosenskosrbský politický vůdce, kterého zadržela policie v Srbsku v roce 2008, ale trvá na své nevině. Proces s ním začal v březnu roce 2010 a rozsudek se neočekává před koncem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Karadžiče opět soudí pro genocidu

Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii ICTY ve čtvrtek znovu vznesl druhé obvinění z genocidy proti bývalému bosenskosrbskému předákovi Radovanu...

Výběr článků

Načítám