Hlavní obsah

Slovenští poslanci mají při kumulaci funkcí pobírat pouze jeden plat

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenští poslanci, kteří budou vykonávat další veřejně volenou funkci, budou v plné výši pobírat pouze poslanecký plat a za výkon další funkce dostanou jen minimální mzdu. O návrhu příslušného zákona ve středu informoval slovenský premiér Robert Fico.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

V současnosti není žádnou výjimkou, že kromě poslaneckého platu pobírají poslanci v plné výši také platy primátorů a starostů. To se má změnit.

„Pokud poslanec parlamentu zastává jinou veřejnou funkci a je placený z veřejných prostředků, v takovém případě bude brát pouze plat poslance a za každou další funkci placenou z veřejných prostředků bude dostávat maximálně minimální mzdu,“ uvedl ve středu Fico na tiskové konferenci.

Cílem opatření je podle Fica úspora veřejných zdrojů. Premiér věří, že vládní návrh zákona získá podporu nejen vládní strany Směr-sociální demokracie, ale také opozice.

Nová pravidla mají platit od příštího volebního období. Parlamentní volby by se měly konat na Slovensku v březnu 2016. „Každý, kdo bude ve volbách kandidovat a zároveň bude vykonávat práci ve veřejném sektoru, se může rozhodnout, zda za těchto podmínek chce kandidovat,“ dodal Fico.

V současnosti je minimální mzda na Slovensku 352 eur (téměř 9700 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám