Hlavní obsah

Dál od silnic a obcí. Slovensko si došláplo na billboardy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Osazování billboardů u silnic bude na Slovensku od příštího roku přísněji regulováno. Reklamní poutače mají být umísťovány dál od silnic. Příslušnou novelu stavebního zákona schválil v těchto dnech slovenský parlament.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je na čase, aby se to regulovalo. Při řízení to opravdu rušilo. Někdy jsem kvůli billboardům ani nezaregistroval dopravní značky,“ kvitoval zákonnou změnu Igor z Bratislavy. „U silnic a dálnic bych billboardy zakázal úplně a bude klid,“ vystupuje ještě radikálněji Tibor z Rimavské Soboty.

Zákonodárci nově definovali billboard jako reklamní stavbu spadající pod stavební zákon. Dosud byly billboardy považovány za reklamní zařízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reklamy se budou dělit na tři typy podle velikosti: s plochou do tří, dvaceti a nad dvacet metrů čtverečních. Od toho se budou odvíjet poplatky.

Poslanci věří, že dojde ke snížení počtu billboardů u silnic. Ty se navíc budou moci objevit minimálně sto metrů od obce. Billboardy, které nyní stojí blíž, se mají do dvou let odstranit.

Novela zákona současně ruší možnost dodatečného povolování reklamních staveb. Povolení nebudou potřebovat pouze reklamy umístěné na sloupech veřejného osvětlení, pokud nezasahují do pozemní komunikace.

V Česku mají zmizet úplně

Větší regulace se chystá také v Česku. Od dálnic, rychlostních komunikací i silnic první třídy mají zmizet všechny billboardy nejpozději v roce 2017. Ukládá to předloni schválená novela zákona o pozemních komunikacích.

Provozovatelé billboardů se s tím ovšem nechtějí smířit a hrozí arbitrážemi za zmařené investice.

Reklama

Výběr článků

Načítám