Hlavní obsah

Chopinovo srdce se 30 let válelo mezi harampádím v hrobce

Právo, Pavol Minárik

Srdce polského hudebního génia Fryderyka Chopina (1810–1849) je uloženo v hermeticky uzavřené skleněné nádobě, v níž je s velkou pravděpodobností koňak. Srdce je poměrně velké, neporušené a už takřka bílé barvy.

Foto: Profimedia.cz

Fryderyk Chopin

Článek

V pátek to oznámil Grzegorz Michalski, ředitel Institutu Fryderyka Chopina, na základě analýzy polských historiků a patologů, kteří od letošního dubna zkoumali srdce vyjmuté z hrudi skladatele před 165 lety.

Chopin zemřel jako 39letý buď na tuberkulózu, nebo cystickou fibrózu. Protože ani jedna ze dvou žijících skladatelových příbuzných nedala souhlas s testy DNA, zatím není možné nádobu se srdcem otevřít a potvrdit, jaké nemoci podlehl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„To budou moci vědci zjistit až v roce 2064, kdy proběhne další výzkum Chopinova srdce,“ řekla v TVN24 polská ministryně kultury Malgorzata Omilanowská s tím, že předposlední zkoumání se odehrálo těsně po skončení druhé světové války v roce 1945.

Do vlasti poslal alespoň své srdce

Skladatelovo tělo je pochováno na hřbitově Père-Lachaise v Paříži, kde Chopin dlouhodobě působil a žil, avšak srdce mu v souladu s jeho posledním přáním po smrti vyjmuli, uložili ho do lihu a převezli do Varšavy. Takřka tři desetiletí však ležela nádoba s ním pohozena mezi haraburdím v podzemí chrámu svatého Kříže, než je důstojně uložili do jednoho z kamenných pilířů.

„Těžce nemocný Chopin toužil po návratu do vlasti, ale jakmile zjistil, že to nebude možné, požádal sestru Ludwigu, aby jeho srdce odevzdala jeho oblíbenému varšavskému chrámu,“ řekl pro TVN24 Piotr Myslakowski, genealog a specialista na Chopina.

Dar však kněží z kostela sv. Kříže nechtěli ani vidět. Vadil jim skladatelův bouřlivý románek s francouzskou spisovatelkou George Sandovou, a tak srdce odložili do jedné ze zapomenutých hrobek plné starého haraburdí. „Tam čekalo uložené v hermeticky uzavřené nádobě takřka 30 let, dokud pro ně v roce 1880 nenašli v chrámu důstojné místo,“ uvedl Myslakowski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám