Hlavní obsah

Britská královna po skotském referendu vyzvala k jednotě země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská královna Alžběta II. vyzvala k jednotě země. Prohlášení učinila v reakci na čtvrteční referendum, ve kterém se Skotsko rozhodlo zůstat ve svazku s Británií. Královna, která během kampaně před hlasováním dodržovala neutralitu a nepodpořila žádnou ze stran, uvedla, že výsledek referenda budou všichni ve Spojeném království respektovat.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

"Pro mnoho lidí ve Skotsku i jinde bude dnešek znamenat silné citové pohnutí - v rodině, mezi přáteli a sousedy," uvedla královna. Dodala, že nemá pochyby o tom, že toto emoční vypětí zmírní pochopení ostatních. Také je přesvědčena, že Skoti i přes své rozdělení na odpůrce a příznivce nezávislosti k sobě opět najdou cestu.

"Nyní, když jsme opět učinili krok vpřed, bychom měli mít na paměti, že i přes řadu odlišných pohledů, které jsme ukázali, nás spojuje neutuchající láska ke Skotsku, což je jedna z věcí, které nás pomáhají sjednotit," sdělila královna.

Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti skotské samostatnosti 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla mimořádných 84,59 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Skotská hrdost šla stranou, zní z Německa

Obavy z ekonomického vývoje v případě samostatnosti Skotska nakonec v referendu převážily nad národní hrdostí Skotů. I přes vítězství odpůrců skotské...

Výběr článků

Načítám