Hlavní obsah

Francie slíbila vzdušné útoky proti islamistům v Iráku

Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande přislíbil, že Paříž se zapojí do leteckých útoků proti pozicím islamistů v Iráku. Nálety se omezí ale na tuto zemi a nezaměří se na postavení organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Pozemní jednotky Francie do oblasti nepošle vůbec.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

"Rozhodl jsem se reagovat kladně na žádost iráckých úřadů, abychom poskytli leteckou podporu," prohlásil Hollande. "Dál nepůjdeme. Nebudou tam (francouzské) pozemní jednotky a budeme zasahovat pouze v Iráku," dodal.

Prezident tak upřesnil rozsah francouzské bojové pomoci v rámci koalice několika desítek států vytvořené Spojenými státy pro účinný zásah proti IS. Podíl drtivé většiny z nich nebude ale spočívat v ozbrojených akcích.

Francie, která již poskytuje výzbroj kurdským ozbrojeným milicím proti IS, už před třemi dny zahájila pozorovací vojenské lety na Irákem. Účastní se jich francouzská bojová letadla z francouzské základny ve Spojených arabských emirátech.

Americký prezident Barack Obama projevil záměr podnikat útoky proti postavením IS i na syrském území. Rusko a vláda syrského prezidenta Bašára Asada, který tři roky čelí ozbrojenému povstání, to ale označily za porušení mezinárodního práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám