Hlavní obsah

Rozdělit zemi je snadné, řekl Klaus na pozadí skotského referenda

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdělení Československa, které za českou stranu jako tehdejší premiér vyjednával, bylo jednoduché. Bývalý prezident Václav Klaus to řekl v rozhovoru s dopisovatelem stanice BBC Robem Cameronem. Vypsání referenda podle něj nebylo na místě, rozhodně ne v České republice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Všichni se mě ptají, co si lidé o rozdělení myslí. Říkám, že ve volbách byli zvoleni a vysláni do parlamentu pouze ti politici, kteří nechtěli společný stát s Českou republikou,“ uvedl Klaus v úryvku delšího rozhovoru.

BBC ho zveřejnila v rámci série interview s různými evropskými představiteli v době konání referenda o samostatnosti Skotska. Klaus se ke skotskému referendu nevyjadřoval.

K tomu, zda podle něj mělo být vypsáno referendum v Československu, uvedl, že to nebylo nutné. „Hypoteticky, mohlo být zorganizováno na Slovensku. To ale nebyla moje pozice, já jsem se Slovenskem vyjednával, nemohl jsem jim diktovat, co mají dělat,“ vysvětlil exprezident.

Nejdůležitější zkušenost, jakou si Klaus z rozdělování Československa odnesl, je zjištění, že „rozdělit zemi je velice snadné“. Dřívější hlava státu doplnila, že problémem nebylo ani oddělení měn, zavedení cel nebo změny daňových sazeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám