Hlavní obsah

Skotsko žije referendem, hospody zůstanou přes noc otevřeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

O historické referendum, v němž Skotové rozhodují, zda zůstanou ve společném svazku s Anglií, anebo se osamostatní, je obrovský zájem. Fronty se před volebními místnostmi tvořily ještě před jejich otevřením v 07.00 hodin místního času. Na výsledky si řada voličů počká v hospodách, které dostaly povolení zůstat otevřené celou noc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Politici přicházejí k volbám o nezávislosti SkotskaVideo: Reuters

 
Článek

„Právě jsem odevzdal svůj hlas proti nezávislosti. Takhle rušno ještě v naší volební místnosti v půl osmé ráno nebylo,” citoval jednoho z voličů deník The Guardian.

„Neuvěřitelné fronty před volební místností v sedm ráno. Pochybuji, že něco podobného ještě někdy uvidím,” uvedl další z hlasujících podle zmíněného britského listu.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Lidé čekají na otevření hlasovací místnosti v Edinburghu.

The Guardian připomněl, že skotské úřady slíbily, že „každý, kdo chce hlasovat, dostane příležitost” a že každému voliči ve frontě po 23.00 SELČ – kdy se hlasovací místnosti oficiálně uzavřou – bude povoleno vhodit lístek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé ukrajinského Doněcku podpořili odtržení SkotskaVideo: Reuters

Úřady odhadovaly, že hlasovat přijde okolo 80 procent z více než čtyř miliónů registrovaných voličů. Průzkumy naznačovaly, že výsledek bude těsný. Stoupenci jednotné Británie sice mírně převažovali, ale až statisíce nerozhodnutých lidí nebylo do poslední chvíle rozhodnuto, jak budou volit.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Hlasující lidé v Pitlochry

Přátelská atmosféra

I přes vzrušené diskuse a hektickou volební kampaň obou táborů z posledních dní se očekává, že hlasování proběhne v klidu a bez incidentů. Na sociálních sítích se objevily i fotografie zobrazující stoupence obou táborů v přátelském objetí.

Foto: ČTK/AP

Odpůrce a přívrženec osamostatnění v Glasgow

„Výsledek bude důležitý nejen pro nás, ale také pro naše děti a vnoučata. Atmosféra je však přátelská. Nemyslím si, že tady bude nějaké napětí,” konstatoval 59letý Tom Dumphie, který byl první ve frontě před základní školou Mill of Mains ve městě Dundee.

Předběžné výsledky hlasování mají být podle britského tisku zveřejňovány v pátek mezi 03.00 a 07.00 SELČ a řada Skotů na ně bude čekat u piva. Skotské hospody požádaly o povolení podávat alkohol po celou noc a úřady jim to schválily, ačkoli policie toto rozhodnutí označila za „naprosté šílenství” a varovala před možnými rvačkami.

Reklama

Související články

Skotské referendum o nezávislosti bude těsné

Tábor příznivců skotské nezávislosti s blížícím se datem hlasování roste. Potvrzuje to další průzkum veřejného mínění agentury TNS, v němž se pro odtržení...

Británii děsí skotské sbohem

Referendum o skotské nezávislosti se neodvratně blíží a Londýn se na poslední chvíli vrhl do ofenzívy, aby přesvědčil Skoty zůstat ve svazku s Británií.

Výběr článků

Načítám