Hlavní obsah

Ochutnávala jídlo pro Hitlera. Pokaždé jsme plakaly, popsala

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla jednou z patnácti mladých žen zaměstnaných ve Vlčím doupěti, hlavním stanu nacistického vůdce Adolfa Hitlera, u Ketrzyna v dnešním Polsku. A jako jedinou ji pak postupující ruští vojáci v lednu 1945 nezastřelili. Margot Wölková osobně ochutnávala jídlo, které Hitlerovi servírovali, aby bylo jisté, že není otrávené. Nyní německé televizi RBB popsala, jak pokaždé plakala, když zjistila, že zůstane ještě naživu.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Článek

„Jídlo bylo vždy vegetariánské. Podávali nám rýži, nudle, papriky, hrách a květák,“ potvrdila dnes 96letá žena. Vysvětlila, že ve vůdcově okolí se pořád vykládalo, že se ho chystají Britové otrávit, a jejím úkolem bylo ochutnat každý chod dopředu. Jídlo musela pokaždé sníst všechno. Když jí ani hodinu po jeho pozření nic nebylo, mohlo se servírovat Hitlerovi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Některé holky začaly ronit slzy, když začínaly jíst, protože se bály. Pokaždé jsme měly strach, že nám bude zle. Brečely jsme jako želvy, protože jsme přežily,“ popsala.

Wölková podle svých slov nikdy nebyla nacistkou. V mládí měla několik židovských přátel a v Hitlerových službách se ocitla náhodou. Když jim v roce 1941 vybombardovali byt a její manžel Karl musel narukovat na východní frontu, přestěhovala se k matce do tehdejšího Východního Pruska. Tam neunikla pozornosti starosty obce Partsch (dnes polského Parcze), který ji poslal do Vlčího doupěte. Stráž SS ji každý den vyzvedla a zavezla do vůdcova stanu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlčí doupě Adolfa Hitlera v době 2. světové války a nyní

„Bezpečnostní opatření byla tak přísná, že jsem Hitlera osobně nikdy neviděla, jen jeho německého ovčáka Blondi,“ uvedla Wölková. Dodala, že přesto ji jednou důstojník SS v bunkru znásilnil.

Připravili ji o naději na dítě

S postupem Rudé armády se jí na konci roku 1944 podařilo vrátit do Berlína. Měla štěstí, 14 jejích kolegyň zůstalo a Rusové je v lednu následujícího roku všechny zastřelili.

Když ale v květnu 1945 dobyla Rudá armáda Berlín, Wölková už neunikla. „Snažily jsme se oblékat jako staré ženy, ale stejně nás chytili. Roztrhli nám šaty a odvlekli nás do bytu lékaře. Tam nás 14 dní drželi a znásilňovali,“ vylíčila Wölková a doplnila, že z toho má dodnes noční můry. Ze znásilnění měla následky, které ji připravily o naději mít děti.

Se zotavením jí pomohl britský důstojník, který žádal, aby s ním odešla a vzala si ho. To ale ona odmítla, dokud si nebude jista, co se stalo s jejím manželem. Karl se vrátil z ruského zajetí o rok později. Vážil 45 kilogramů, hlavou měl ovázanou a Wölková ho napoprvé nepoznala.

Rozvedli se o 24 let později. Margot Wölková od té doby žije sama.

Reklama

Výběr článků

Načítám