Hlavní obsah

Miliardář Jevtušenkov byl obviněn z finančních podvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vyšetřovatelé obvinili z praní špinavých peněz miliardáře Vladimira Jevtušenkova, který ovládá mocnou finanční skupinu AFK Sistěma. Kvůli obvinění je v režimu domácího vězení, uvedla agentura Reuters. Magnát se podle vyšetřovatelů dopustil finančních podvodů v souvislosti s ovládnutím ropné společnosti Bašněfť. Sistěma, která Bašněfť ovládá, považuje obvinění za nepodložená.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Miliardář Vladimir Jevtušenkov

Článek

„Vyšetřovatelé mají důvodné podezření, že šéf představenstva Sistěmy Vladimir Jevtušenkov se podílel na legalizaci majetku, který získal nezákonně. Dnes byl obviněn z praní špinavých peněz,” uvedli vyšetřovatelé.

Sistěma vydala prohlášení, ve kterém obvinění proti Jevtušenkovovi označila za „zcela nepodložená”.

Případ Jukos 2

Obvinění komentoval šéf Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů (RSPP) Alexandr Šochin, který řekl, že případ „bezpochyby vypadá jako Jukos 2”.

Někdejší šéf Jukosu a bývalý nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij byl v roce 2003 odsouzen na téměř 11 let za daňové úniky, praní špinavých peněz a údajné krádeže ropy. Ruský prezident Vladimir Putin omilostnil Chodorkovského po desetiletém věznění loni v prosinci.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se proti přirovnání k Jukosu obratem ohradil a nařčení z politického motivu případu označil za absurdní.

Jevtušenkov je známý v České republice i díky svému loňskému rozhovoru s agenturou Bloomberg, ve kterém prohlásil, že zvažuje převzetí největší české telekomunikační společnosti Telefónica Czech Republic. Firmu nakonec koupila česká investiční skupina PPF Petra Kellnera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám