Hlavní obsah

Luhanští separatisté chtějí zavést rubl

Luhansk
Aktualizováno

Zatímco ukrajinský parlament bude v úterý debatovat o zvláštním statusu východních regionů, separatisté nadále požadují samostatnost. Předák samozvané Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij řekl agentuře RIA Novosti, že oblast nově zavede ruský rubl jako svoji měnu.

Foto: Profimedia.cz

Premiér samozvané Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij.

Článek

„Je přání, aby to byl rubl,“ potvrdil Plotnickij. Dodal ale, že to komplikuje řada překážek včetně těch politických. Do jejich vyřešení zůstane platidlem ukrajinská hřivna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Separatisté trvají na osamostatnění Donbasu, ačkoliv ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhuje zvláštní status s rozšířenou samosprávou, právo na užívání ruštiny a amnestii pro proruské bojovníky. Porošenko je také pro to, aby se v místě začátkem listopadu uskutečnily mimořádné komunální volby.

Povstalci na Donbasu podle ruské agentury Interfax hodnotí návrh zákona skepticky. Možnost voleb nevylučují, odmítají ale, aby se na jejich pořádání jakkoli podílel Kyjev.

V oblasti se navíc stále bojuje, zejména v Doněcku. Boje z noci na úterý si vyžádaly nejméně tři mrtvé.

Porošenkův návrh má v úterý v Kyjevě projednávat parlament. Poslanci budou rovněž schvalovat dohodu o přístupu k Evropské unii. Dohodu ve stejný čas schválí poslanci Evropského parlamentu.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám