Hlavní obsah

Německo obžalovalo 93letého dozorce z Osvětimi za podíl na smrti 300 000 lidí

– Berlín

Německá prokuratura obžalovala 93letého Oskara Gröninga z podílu na 300 000 vraždách v nacistickém táboře Osvětim. Dnes o tom informovala agentura AP. Gröning, který jako člen SS působil v Osvětimi, se před několika lety rozhodl vystoupit proti popírání holokaustu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Zde byla neblaze proslulá rampa, kde probíhala selekce. Jedny čekala okamžitá smrt v plynové komoře, práceschopní byli posláni do tábora.

Článek

"Pomáhal nacistickému režimu s ekonomickými zisky, čímž podpořil systematické zabíjení," uvedlo německé státní zastupitelství ve Stuttgartu. Gröning v Osvětimi evidoval zabavený majetek vězňů.

Obžaloba se podle AP týká období mezi květnem a červnem 1944, kdy do Osvětimi přijelo na 425 000 Židů z Maďarska, z nichž 300 000 bylo takřka ihned zmasakrováno v plynových komorách.

Sám hovořil o hrůzách, které viděl

Gröning se před lety ve filatelistickém klubu dostal do politického rozhovoru s jiným členem spolku, který mu doporučil pamflet s názvem Osvětimská lež nyní již zesnulého známého popírače holokaustu Thiese Christophersena. Gröning podle Wikipedie napsal Christophersenovi, že "viděl všechno, plynové komory, kremace, proces výběru".

Od té doby se rozhodl o svém působení v Osvětimi otevřeně hovořit. Mimo jiné popsal řadu zvěrstev, kterých byl v táboře svědkem. Tvrdí ale, že sám se žádného zločinu nedopustil.

Gröning je jedním ze tří desítek někdejších údajných osvětimských dozorců, jejichž stíhání loni v září doporučili spolkoví žalobci pověření objasňováním nacistických zločinů. Pro hannoverské zastupitelství je Gröningův případ v pořadí čtvrtým. Dva z případů prokuratura odložila kvůli špatnému zdravotnímu stavu podezřelých a třetí ukončila kvůli úmrtí podezřelého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám