Hlavní obsah

Moskva mění slova, ale píseň ne, řekl Kwaśniewski a zazpíval hymnu Ruska i SSSR

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Rusko je země, která mění rétoriku − slova, ale hudba zůstává stejná, a to by si měli politici z USA i EU uvědomit. V sobotu to na závěr Jaltské konference k otázkám evropské strategie řekl polský exprezident Aleksander Kwaśniewski.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski.

Článek

K velkému překvapení účastníků pak pro srovnání zazpíval hymny Ruska a Sovětského svazu, uvedla televize TVN24.

Kwaśniewski ve svém vystoupení na konferenci upozornil, že po rozpadu SSSR v roce 1991 nechal prezident Boris Jelcin nahradit státní hymnu Patriotickou písní Michaila Glinky. Jednou z častých stížností však byla skutečnost, že píseň neměla žádný text.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V roce 2000 se na pokyn Vladimira Putina vrátila známá melodie hymny Sovětského svazu z roku 1944 se změněným textem od Sergeje Michalkova, autora dvou verzí sovětské hymny a otce filmového herce a režiséra Nikity Michalkova, připomněl Kwaśniewski a vzápětí obě verze zazpíval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám