Hlavní obsah

Švédské volby vyhraje levice, překvapil zisk pravicových radikálů

– Stockholm

Téměř třetinu hlasů získala podle předběžných výsledků v dnešních parlamentních volbách dosud opoziční Švédská sociálnědemokratická strana, jejíž vůdce Stefan Löfven bude pravděpodobně pověřen sestavením nové vlády. Po sečtení 57 procent odevzdaných hlasů ale místní média označují za hlavní překvapení výrazné posílení krajní pravice, která oproti posledním volbám své zisky víc než zdvojnásobila.

Foto: ČTK/AP

Švédský volič v Göteborgu vybírá mezi volebními lístky

Článek

Sociální demokraté mají podle odhadů šanci na zisk 31,2 procenta hlasů. Radikálně pravicoví Švédští demokraté, kteří se ostře stavějí proti přistěhovalectví, mají ale podle agentury AFP šanci stát se třetí nejsilnější švédskou politickou stranou.

Zatímco v minulých volbách před čtyřmi lety dostali 5,7 procenta hlasů, nyní jim volební projekce přisuzují 13 procent, což by znamenalo zisk 47 poslaneckých míst. Strana ale nemá příliš politických šancí, protože ostatní parlamentní strany s ní odmítají komunikovat. Feministická iniciativa zřejmě nepřekročí čtyřprocentní hranici a do parlamentu se nedostane.

Koalice sociálních demokratů se Zelenými a Levicovou stranou by měla podle odhadů získat 43,7 procenta hlasů, což je sice nejvíc, ale na sestavení většinové vlády to nestačí. Dosavadní středopravá koalice má šanci na 39,1 procenta hlasů.

V přepočtu na zisk poslaneckých křesel je odhadovaný výsledek 160 míst pro středolevou koalici a 142 míst pro poslance dosavadní středopravé koalice premiéra Fredrika Reinfeldta. K dosažení parlamentní většiny je zapotřebí nejméně 175 mandátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám