Hlavní obsah

Rusko úspěšně otestovalo raketu Bulava, odpálilo ji z ponorky pod hladinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Úspěchem skončil podle ruského ministerstva obrany středeční test mezikontinentální ruské rakety Bulava. Odpálena byla z nové ruské jaderné ponorky Vladimir Monomach, která plula pod hladinou Bílého moře u severních břehů evropské části Ruska. Střela dopadla na opačném konci země.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z ponorek třídy Borej vyzbrojených raketami Bulava v doku při dokončování montáže

Článek

„Bojové hlavice úspěšně zasáhly polygon Kura na Kamčatce,“ citovala agentura Interfax mluvčího obrany Igora Konašenkova.

Podobný test loni v září neuspěl, když minutu po startu selhaly palubní systémy. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tehdy pozastavil testy nových ponorek a nařídil pět nových pokusných startů raket Bulava. Ty mají patřit k základním prvkům ruského systému jaderného odstrašování po tři další desetiletí, ale dosud podle agentury Interfax neuspěly v osmi z 19 testů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Raketa má dostřel 8000 kilometrů. Nese deset jaderných hlavic schopných samostatně manévrovat v rychlosti několikanásobně překračujících rychlost zvuku. To má zaručit proniknutí protiraketovou obranou.

Vladimir Monomach je třetí ponorkou třídy nosičů strategických raket Borej. Na stavbě plavidla se začalo pracovat v loděnicích Sevmaš v Severodvinsku na březích Bílého moře v březnu 2006, na vodu bylo spuštěno v prosinci 2012, loni v září začaly plavební zkoušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám