Hlavní obsah

Kanada si stěžuje na provokaci Rusů, jejich letouny kroužily nad fregatou Toronto

– Toronto/Moskva • Aktualizováno

Kanadský ministr obrany v pondělí odsoudil jako zbytečnou provokaci nedělní nízké přelety tří ruských letounů nad kanadskou fregatou HMCS Toronto. Ta se v Černém moři účastní cvičení Severoatlantické aliance. Ruské ministerstvo obvinění odmítlo a zdůraznilo, že se piloti pohybovali nad mezinárodními vodami.

BEZ KOMENTÁŘE: Loď HMCS Toronto na archivních záběrech

 
Článek

„Jednání, jehož se dopustilo Rusko, bylo zbytečně provokativní a jako by mělo dále zvýšit napětí,“ napsal v prohlášení podle kanadské stanice CBC ministr Rob Nicholson. Podle něj není podstatné, že letadla kroužící okolo HMCS Toronto nepředstavovala žádnou hrozbu.

Kolem fregaty kroužily dva bombardéry Su-24 a pozorovací letoun An-26. Jeden z ruských strojů údajně přeletěl nad fregatou ve výšce 300 metrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Ruský bombardér Suchoj Su-24 pro operace za každého počasí

HMCS Toronto s 250 muži je v Černém moři v rámci mezinárodní operace Reassurance. „Účast lodi kanadského vojenského námořnictva Toronto na bezpečnostních opatřeních NATO v Černém moři ukazuje, že Kanada je rozhodnuta přispět k míru a bezpečnosti ve východní a střední Evropě,” zdůraznil Nicholson.

Podle jeho slov jde o přímý důsledek „vojenské agrese Ruska vůči Ukrajině”. V rámci nasazení od 6. do 27. září se od 8. do 10. účastní i společného námořního cvičení Ukrajiny a USA Sea Breeze, k němuž se už připojila kanadská, rumunská a španělská fregata i francouzská a turecká korveta.

Rusko provokaci popírá

Mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov ve vyjádření pro agenturu ITAR-TASS popřel, že by ruské letouny jednaly provokativně. „Trasa letů ruského vojenského letectva vedla přes oblast, kde se nacházela kanadská vojenská loď HMCS Toronto, ale letouny se k cizí lodi nepřiblížily,” řekl.

„Všechny lety ruského vojenského letectva se plnily a plní v přísném souladu s mezinárodními pravidly využití vzdušného prostoru nad neutrálními vodami,” dodal.

Kanada ale není jednáním Ruska zaskočena: „Samozřejmě že je to zneklidňující, ale v mnoha ohledech to není překvapivé,“ prohlásil kanadský politik Paul Dewak, zaměřující se na zahraniční politiku. „Je to druh hry na kočku a myš s Ruskem,“ upřesnil s tím, že se Moskva podle něj snaží ukázat dominanci v regionu, ale Kanada bude chránit své spojence.

Kanada už v pondělí dala najevo, že je připravena přijmout další sankce proti Rusku s cílem přimět prezidenta Vladimira Putina ke změně jeho politiky vůči východu Ukrajiny a k přehodnocení anexe Krymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám