Hlavní obsah

Skotské referendum o nezávislosti bude těsné

Londýn
Aktualizováno

Tábor příznivců skotské nezávislosti s blížícím se datem hlasování roste. Potvrzuje to další průzkum veřejného mínění agentury TNS, v němž se pro odtržení vyslovilo 38 procent dotazovaných, pro setrvání v unii s Londýnem 39 procent a zbývajících 23 procent dotazovaných se ještě nerozhodlo.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Skotský premiér Alex Salmond s vládní zprávou o budoucnosti země po osamostatnění.

Článek

Výsledek průzkumu, kterého se zúčastnilo 990 lidí, ukazuje na těsný rozdíl mezi příznivci a odpůrci samostatného Skotska. "Tento průzkum ukazuje významný posun ve volebních preferencích," uvedl Tom Costley, šéf skotské pobočky TNS a pokračuje: "Výsledky vypadají velmi těsně a obě dvě strany budou povzbuzeny k tomu, aby využily posledních pár dní kampaně a snažily se přesvědčit nerozhodnuté voliče."

V průzkumu agentury YouGov pro nedělník The Sunday Times se pro nezávislost vyslovilo poprvé více dotázaných (51 procent), než pro setrvání Spojeného království v současné podobě (49 procent). [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průzkum YouGov, který byl zveřejněn o uplynulé neděli, způsobil otřes na finančních trzích – libra klesla na nejnižší hodnotu za posledních deset měsíců.

Londýn se proto snaží skotské voliče přesvědčit, aby po 307 letech svazku s Anglií ve spojení pokračovali. Britský ministr financí George Osborne krátce po zveřejnění výsledků průzkumu YouGov řekl, že vláda chystá rozšířit autonomii Skotska v oblasti daňové politiky, výdajů a sociální politiky.

Přiblížení federalizaci

S návrhem na přenesení dalších pravomocí na skotský parlament přišel i bývalý britský premiér Gordon Brown, který se ve Skotsku narodil. Během svého vystoupení ve středním Skotsku v pondělí večer prohlásil, že skotští zákonodárci by získali více rozhodovacích práv v oblasti sociální péče, financí a sociální i ekonomické politiky.

Debata o posílení pravomocí skotského parlamentu by podle něj měla začít ihned po referendu, které se vysloví pro setrvání ve svazku s Británií. A britští zákonodárci by potřebnou legislativu měli dostat na stůl do ledna příštího roku.

"Tento krok nás posune tak blízko federalizaci, jak je to jen možné," uvedl Brown, který je ve Skotsku stále velmi oblíbený.

"Skotsko je již nyní národem. Jsme hrdí na naši historii a kulturu. Chceme ale zpřetrhat všechny přirozené vztahy s našimi přáteli, s našimi sousedy, s našimi příbuznými v Anglii, Walesu a Severním Irsku?" prohlásil bývalý šéf labouristů. Je jedním z mála britských politiků, kterých se šéf skotské vlády a lídr kampaně za nezávislost Alex Salmond obává.

Salmond nejnovější návrh předložený Brownem, který podpořily všechny tři hlavní britské politické strany, kritizoval. "V tom balíčku není vůbec nic nového," řekl skotský premiér novinářům v Edinburghu. Jak dodal, s podobným návrhem přišel Londýn již na jaře. Kampaň podporující setrvání Skotska v unii s Británií se podle něj rozpadá.

Příznivců odtržení přibývá, protože skotští politici přišli s ideou sterlingizace, což znamená, že by libru používali i po odtržení navzdory nesouhlasu Londýna.

V referendu 18. září budou lidé odpovídat na otázku: Mělo by být Skotsko nezávislou zemí? Pokud by zastánci nezávislosti zvítězili, budou následovat jednání o budoucí měně, rozdělení státního dluhu, severomořských zásob ropy a plynu a o osudu britských jaderných ponorek, které se nacházejí právě na základnách ve Skotsku. Nezávislost by pak vstoupila v platnost pravděpodobně 24. března 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám