Hlavní obsah

Kněz na Slovensku tvrdí, že si Židé mohli za holokaust sami

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy si Slovensko připomínalo 70. výročí Slovenského národního povstání, kněz Emil Floriš (59) při bohoslužbě v Čadci prohlásil, že si Židé za holokaust mohou sami. Současně varoval, že něco podobného může v současné době potkat Romy.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Interiér jednoho z baráků v táboře Auschwitz II. Ilustrační foto

Článek

„Část projevu kněze Emila Floriše, který se během bohoslužby v Čadci vyjadřoval na adresu Židů a holokaustu, uráží a znevažuje památku obětí,“ uvedla pro agenturu SITA Lucia Kollárová, mluvčí ústředního svazu Židovských náboženských obcí na Slovensku.

Část Florišova projevu obsahuje podle Kollárové nepravdy a antisemitská klišé a relativizuje utrpení židovského obyvatelstva v období druhé světové války.

Floriš měl ve svém projevu uvést, že Židy z celé Evropy odváželi do koncentračních táborů proto, že byli nenáviděni, a mnohdy si to prý způsobili sami.

Na řadě jsou prý Romové

„Dobový spis z Čadce říká, že vlastnili v centru hospody, obchody a hotely. Byli tvrdí a chamtiví. Když je odtud odváželi, lidé s tím sice nesouhlasili, ale na druhé straně tady bylo určité nadšení, protože, bohužel, mnohé ožebračili,“ uvedl ve svém projevu kněz.

„Hlinkova garda k nim byla mírná, plnila rozkazy. Prezident Tiso byl bezmocný o to víc, že o Osvětimi nikdo nevěděl,“ uvedl Floriš

„Nyní hrozí, že na řadě jsou Romové. A víte proč? Protože zneužívají systém a dobrotu lidí. Jenže těch dobrých lidí ubývá a nastupuje sobectví. Pokud těmto sobcům vezmou z koláče, pak začne něco tvrdého a možná se to nějakým jiným způsobem bude podobat tomu, co dělali se Židy,“ řekl kněz před stovkami lidí.

Za svými slovy si stojí

Kněz si za svými výroky stojí a v rozhovoru pro deník Nový čas je potvrdil. Tvrdí však, že některá slova byla vytržena z kontextu. „Kázal jsem v historických souvislostech a v kázání jsem nenávist odsoudil. Nikdy se nemůže zopakovat to, co se stalo v průběhu holokaustu,“ mírnil svá vlastní slova.

Jeho projev na Matičném náměstí si vyslechl také primátor Čadce Milan Gura s manželkou. Podle žilinské diecéze se Floriš ve svém kázání věnoval dějinám farnosti s akcentem na období druhé světové války a upozornil na špatné mezilidské vztahy mezi Slováky a Židy.

„Žilinská diecéze se distancuje od každé formy xenofobie. Důkazem je účast na tryzně 29. června, kde biskup Tomáš Galis adresoval dopis, v němž se omluvil za nečinnost katolíků v Žilině v průběhu druhé světové války,“ uvedl mluvčí diecéze Zdeno Pupík deníku Sme.

V průběhu nacistické hrůzovlády bylo na obsazených územích cíleně vyvražděno hruba šest miliónů lidí židovského původu, což je genocida, která nemá v dějinách obdobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám