Hlavní obsah

Muž obviněný z vražd v bruselském muzeu měl v Sýrii mučit vězně

Mehdi Nemmouche, který byl obviněn z vraždy čtyři lidí, k níž došlo v květnu v bruselském židovském muzeu, se měl v minulosti podílet na mučení lidí, které v Sýrii zajali islámští radikálové. S odvoláním na francouzského novináře Nicolase Henina to uvedl francouzský list Le Point. Henin byl ze syrského zajetí v dubnu s dalšími lidmi propuštěn.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Když si Nemmouche nezpíval, tak mučil. Byl součástí malé skupiny Francouzů, jejichž návštěvy vyvolávaly hrůzu u zhruba padesátky syrských vězňů držených v blízkých celách," řekl Henin francouzskému listu. Podle jeho advokáta se na tom, že Nemmouche byl jedním z věznitelů, shodli "všichni rukojmí" zadržovaní islamisty v Sýrii.

Henin byl rukojmím v zemi zmítané boji mezi armádou diktátora Bašára Asada a islamisty od loňska do letošního dubna. Část doby v zajetí strávil s americkými novináři Jamesem Foleym a Stevenem Sotloffem, které nedávno popravili extremisté z organizace Islámský stát v odvetě za americké bombardování svých pozic v Iráku.

Oběti si vybíral náhodně

Devětadvacetiletý Francouz alžírského původu Nemmouche byl koncem července belgickou justicí obviněn z vraždy s teroristickým pozadím.

Při útoku letos 24. května přišli v bruselském muzeu o život izraelští manželé, kteří přijeli do Bruselu jako turisté, a Francouzka, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice. Čtvrtou obětí osamoceného střelce, jenž si oběti vybíral náhodně, se stal čtyřiadvacetiletý Belgičan, který byl v muzeu také zaměstnaný. Útok vyvolal pobouření v Belgii i v zahraničí. [celá zpráva]

Nemmouche, který už má za sebou loupežné přepadení a několikaleté vězení, byl zatčen pár dní po útoku v Marseille na jihu Francie, kam přijel autobusem z Bruselu. Při zatčení měl prý u sebe útočnou pušku kalašnikov a revolver s municí stejného typu, jaký byl použit při útoku v Bruselu.

Francouzský soud jej poté vydal do Belgie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám