Hlavní obsah

Plánovaná základna v Polsku by byla nepřátelským aktem, míní Rusko

Umístit síly rychlé reakce NATO na území Polska by byl nepřátelský akt vůči Rusku. V reakci na výsledky summitu Severoatlantické aliance to v sobotu řekl šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov. Podle něj by bylo daleko logičtější, kdyby taková jednotka působila na jihu Evropy, například v Turecku. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen oznámil, že základna bude ve východní Evropě.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen oznámil umístění sil rychlé reakce ve východní Evropě

Článek

"Informace o tom, kde by tato útočná skupina mohla být vytvořena a kde by měla působit - pravděpodobně v Polsku - napovídají, že jde o nepřátelský akt vůči Rusku. Více než nepřátelský," řekl Puškov v ruské zpravodajské televizi Rossija 24.

Trval na tom, že Rusko nikoho neohrožuje, a řekl, že "zřejmým cílem je vylekat a zastrašit Rusko", ačkoli tato země "neprojevuje žádnou agresi ani agresivní úmysly vůči Evropě a evropským zemím".

Puškov podle agentury TASS pochybuje, že by USA šly tak daleko a otevřely vojenské základny na Ukrajině. "Rusko žádným způsobem neohrožuje Spojené státy, avšak umístění americké vojenské infrastruktury poblíž Ruska by bylo těžkou ranou v rámci dlouhodobých americko-ruských vztahů," řekl.

NATO na svém summitu reagovalo kromě jiného na nové bezpečnostní prostředí, které vzniklo v Evropě kvůli konfliktu na Ukrajině. Aliance se dohodla na vytvoření nové jednotky rychlého nasazení, která bude schopná do 48 hodin zasáhnout v krizi v jakékoli členské zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám