Hlavní obsah

NATO umístí ve východní Evropě sílu rychlého nasazení, bude mít tisíce vojáků

Cardiff
Aktualizováno

Severoatlantická aliance ustanoví síly rychlého nasazení připravené k bleskovému zásahu ve východní Evropě. Na summitu ve waleském Cardiffu se na tom dohodly špičky zemí NATO. Opatření je součástí Akčního plánu připravenosti a předpokládá také vybudování vojenských základen na východě. Summit NATO v pátek v podvečer skončil.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

„Je to vzkaz možným agresorům,“ prohlásil v pátek generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. „Jsme pevně odhodláni přijmout jakákoliv opatření k obraně a ochraně svých spojenců. Ve světle současné bezpečnostní situace je jasné, že ve východní Evropě bude přítomnost NATO viditelnější,“ dodal.

Akční plán podle něj slouží k posílení kolektivní obrany v době změny bezpečnostní situace kvůli krizi na Ukrajině. Rasmussen v té souvislosti hovořil o agresi Ruska. NATO podle něj bude „připravenější a lépe propojené“.

Podrobnosti k velikosti a způsobu fungování jednotky superrychlého nasazení budou známy později. Práce na technických detailech už podle Rasmussena začaly a kroky budou uskutečněny hned, jakmile budou připraveny.

„Ještě se uvidí, kde budou umístěny základny, které by tyto jednotky mohly přijmout,“ poznamenal Rasmussen a dodal, že už zaznamenal nabídky z pobaltských zemí, z Polska a Rumunska.

Česko nabízí specialisty

Britský premiér David Cameron k tomu po skončení summitu uvedl, že hrotové síly by měly být schopny nasazení do dvou až pěti dní. Ministerský předseda v průběhu dne avizoval, že Londýn uvolní 3500 vojáků.

Prezident Miloš Zeman v Cardiffu prohlásil, že Česko je připraveno pro hrotové síly poskytnout 150 příslušníků speciálních sil a vrtulníky. [celá zpráva]

Tématem i Irák, Libye, Gruzie a Černá Hora

Summit se však nezaobíral jen Ukrajinou a Ruskem, ale také situací na Blízkém východě a hrozbou Islámského státu. Rasmussen v té souvislosti řekl, že NATO je připraveno poskytnout Iráku podporu. Stejně tak rozšíří své aktivity v Jordánsku, ale i Moldavsku a Gruzii a může nabídnout podporu Libyi.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Hovořilo se také o spolupráci s dalšími zeměmi a jejich možném vstupu do Aliance. NATO nadále zůstává při politice otevřených dveří, uvedl Rasmussen. Účastníci summitu se podle něj shodli na balíčku opatření pro Gruzii, jenž by měl pomoci s přípravami vstupu země do NATO, a otevřít se mají také jednání o kandidatuře Černé Hory. „Budeme je posuzovat do konce roku 2015, pak se rozhodneme, zda kandidaturu přijmeme,“ prohlásil alianční tajemník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám