Hlavní obsah

Špičky NATO na úvod summitu jednaly o Afghánistánu

Newport
Aktualizováno

Summit NATO, který začal ve čtvrtek v Newportu u velšského Cardiffu, se nejprve věnoval otázce mise ISAF v Afghánistánu. Původně to mělo být hlavní téma schůzky, které ale zřejmě zastíní situace na Ukrajině a hrozba postupu Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Newportu protestovali proti NATOVideo: Reuters

 
Článek

Britský premiér David Cameron, který summit hostí, zdůraznil, že lídři se scházejí ve vážné chvíli. „NATO je pro nás stejně významné, jako bylo v minulosti. Ruští vojáci jsou nelegálně na Ukrajině, extremistické nebezpečí vyrostlo v Iráku a Sýrii do nové podoby,” připomněl.

Vrcholná schůzka na úvod řeší, jak bude Aliance pokračovat poté, co na přelomu roku po více než desetiletí skončí mise ISAF v Afghánistánu.

Rasmussen pochválil misi ISAF

„Udělali jsme, co jsme zamýšleli. Uštědřili jsme v Afghánistánu úder mezinárodnímu terorismu,” pochválil výsledky ISAF generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na začátku jednání summitu.

Foto: Larry Downing, Reuters

zahájení summitu NATO

Výsledky západní intervence ale někteří pozorovatelé nehodnotí jednoznačně kladně, připomínány jsou například vysoké počty civilních obětí. Afghánci podle Rasmussena mají nyní historickou příležitost rozvíjet vlastní zemi a rozhodovat o vlastní budoucnosti.

V zemi by ji měla vystřídat výrazně menší a nebojová operace Resolute Support, jejíchž asi 12 000 příslušníků by se mělo podílet na výcviku a pomoci afghánským bezpečnostním silám. Ty nyní čítají 350 000 lidí a od počátku roku 2015 převezmou odpovědnost za bezpečí své země.

NATO chce podle Rasussena zajistit, že dosažené výsledky se podaří udržet. „Budeme dál pomáhat a financovat afghánské bezpečnostní síly,” slíbil. Ke spuštění nové menší operace ale stále chybí podpis potřebných smluv Kábulu s USA a NATO a alianční činitelé připomínají, že už je začíná tlačit čas.

Situaci v Afghánistánu komplikuje politická krize

Smlouvy ale nejsou podepsány, neboť v Afghánistánu panuje po prezidentských volbách hluboká politická krize. Oba účastníci druhého kola dali najevo zájem smlouvy podepsat, ale ani jeden z nich to nemůže udělat, protože si oba nárokují volební vítězství.

Otázka dohody o spolupráci s Afghánistánem nabývá na významu, protože vzbouřenci ze strany Hezbe Islámí už řekli, že zvažují vyhlásit loajalitu Islámskému státu, pokud splní podmínky kladené na chalífát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám