Hlavní obsah

Španělsko propustilo britské rodiče, kteří chtějí léčit dítě v Česku

Španělský soud nařídil okamžité propuštění z vazby britské rodiče, kteří proti vůli lékařů odvezli svého pětiletého syna s rakovinou mozku z Británie. Manželé Kingovi chtějí, aby chlapec podstoupil protonovou léčbu v České republice.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Brett a Naghemeh Kingovi, rodiče pětiletého Ashyi, který by se měl léčit v Praze.

Článek

Rozhodnutí španělského soudu následovalo poté, co Británie stáhla mezinárodní zatykač, který na ně kvůli útěku uvalila. Britské úřady měly doposud za to, že život Ashyi Kinga byl ohrožen kvůli tomu, že se po únosu ocitl mimo péči lékařů.

Rodiče přitom jednali v naprostém zoufalství poté, co jim lékaři z nemocnice v Southamptonu řekli, že pro dítě, které předtím operovali, již více udělat nemohou. Kingovi odvezli syna z nemocnice ve čtvrtek a později se spolu s jeho šesti sourozenci přeplavili na trajektu do Francie. Odtud pokračovali na jih Španělska, kde chtěli údajně prodat svou nemovitost, aby měli peníze na protonovou léčbu v Česku.

Španělská policie ale rodiče zatkla na základě britského zatykače. Po výslechu rodičů a následném potvrzení od Protonového centra v Praze, že Kingovi s nimi o léčbě syna jednali, nařídil soud v Madridu rodiče propustit. Britská prokuratura zatykač také stáhla.

Reklama

Výběr článků

Načítám