Hlavní obsah

V Německu zřejmě budou platit na dálnici všichni

Berlín

Zpoplatnění německých silnic pro osobní automobily se zřejmě nebude týkat jen zahraničních řidičů. Podle alternativního návrhu ministra financí Wolfganga Schäubla by mýtné dopadlo i na německé šoféry. Informoval o tom časopis Der Spiegel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nynější plán, který letos představil ministr dopravy Alexander Dobrindt, počítá se zpoplatněním všech německých silnic od roku 2016. Majitelům aut registrovaných v Německu by se však o cenu silniční známky snížila daň z vlastnictví motorového vozidla, takže by pro ně zpoplatnění silnic na rozdíl od zahraničních řidičů neznamenalo zvýšené náklady.

Dobrindtův plán však čelí z různých stran kritice. Evropská komise nyní zkoumá, zda neporušuje pravidla Evropské unie. Nedávný posudek právníků pro dolní komoru německého parlamentu například tvrdí, že plán by vedl k "nerovnému zacházení s domácími a zahraničními vlastníky automobilů, a tím k nepřímé diskriminaci".

Proti zpoplatnění všech německých silnic se navíc začali bouřit starostové německých příhraničních měst, podle kterých by plán narušil obchodní i mezilidské kontakty v pohraničí. Starostové rovněž vyjádřili obavy, že Česko v reakci na Dobrindtův návrh také zpoplatní silnice nižších tříd.

Reklama

Výběr článků

Načítám