Hlavní obsah

Kurdové zahájili ofenzívu proti Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácká armáda a kaurdké milice v sobotu zahájili ofenzivu proti sunnitským radikálům z Islámského státu (IS), kteří několik měsíců obléhají severoirácké město Amirlí.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové na stráži

Článek

Obyvatelé města sice sunnitům vzdorují, ale obráncům docházejí síly a před několika dny požádali o armádní pomoc. Město je obklíčené a  zásoby tam shazuje irácká armáda ze vzduchu. Voda i elektřina jsou dlouhodobě odpojeny. Zvláštní vyslanec OSN v Iráku Nikolaj Mladenov popsal situaci v Amirlí jako beznadějnou.

Většina z 15 000 obyvatel Amirlí, které leží asi 170 kilometrů severně od irácké metropole na hranici kurdských provincií, jsou Turkmeni šíitského vyznání.

Radikální sunnité šíity považují za odpadlíky od víry a pronásledují je IS je sunnitská organizace, která vyhlásila na severu Iráku a Sýrie chalífát a nutí tamní občany, aby přistoupili na její výklad islámu.

Cílem ofenzívy však není jen ukončit blokádu Amirlí, ale také otevřít dálnici vedoucí z Bagdádu na sever do Kirkúku a Irbílu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám