Hlavní obsah

U Ilovajsku zuří boje, na Ukrajince čekaly léčky

– Kyjev/Moskva

Tvrdé boje se v pátek opět rozhořely u Ilovajsku, kde je obklíčeno několik ukrajinských praporů národní gardy a dobrovolníků. Ruský prezident Vladimir Putin, jenž vyjednal koridor, kterým mohli odejít, uvedl, že Kyjev tuto nabídku odmítl a gardisté se rozhodli probít. Ukrajinští velitelé tvrdí, že separatisté místo koridoru nachystali na vojáky léčky.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci při bojích se separatisty u Ilovajsku

Článek

„Vedení a velení ukrajinské armády se rozhodlo neosvobodit je z kotle, ale mají se pokusit prorvat se bojem. Je to obrovská chyba, která povede k velkým ztrátám,” řekl Vladimir Putin. Ten ve čtvrtek vyzval doněcké separatisty, aby jim umožnili z kotle odejít. [celá zpráva]

Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Zacharčeno přitom uvedl, že s vytvořením koridoru souhlasí. [celá zpráva] Podmínky odchodu však zveřejněny nebyly. Nelze vyloučit, že by po nich separatisté chtěli zbraně.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Velitele praporu ukrajinských gardistů Donbas Semen Semenčenko sdělil, že jednu ukrajinskou jednotku napadly ruské tanky: „Zavolal mi velitel jedné ze skupin, která se dostala z města. Napadlo je sedm ruských tanků a pěší prapor. Zaútočili za pohybu. Odrazili je, vzali dvanáct zajatců. Udělal jsem pro ně vše, co jsem mohl. Nyní všechno závisí na jejich odolnosti a vašich modlitbách.“

Další zpráva z oblasti potvrzuje Putinovo prohlášení. Napadena byla kolona jednotek, které se pokoušely probít zvenčí do kotle. „28. srpna padla do léčky celé kolona jednotek národní gardy a ozbrojených sil Ukrajiny, která vyrazila na pomoc silám ATO (protiteroristická operace) po trase Debalceve-Vuhlehirsk. Během zoufalého boje utrpělo různě vážná střelná zranění 19 vojáků praporu, čtyři vojáci padli heroickou smrtí,” uvedla ve svém prohlášení ukrajinská národní garda.

Reklama

Výběr článků

Načítám