Hlavní obsah

Británie zvýšila varování před teroristickým útokem

Londýn

Británie zvýšila v pátek stupeň ohrožení teroristickými útoky na vážný, což je druhý nejvyšší, a znamená to, že je vysoce pravděpodobný. Oznámila to ministryně vnitra Theresa Mayová, s tím, že nejsou žádné konkrétní poznatky o bezprostředním útoku.

Foto: Andrew Burton, ČTK/AP

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Článek

„Zvýšení stupně ohrožení souvisí s vývojem v Sýrii a Iráku, kde teroristické skupiny plánují útoky proti Západu. Na některých z těchto plánů se velmi pravděpodobně podílejí i zahraniční bojovníci, kteří tam přijeli z Británie a Evropy a účastní se těchto konfliktů,” uvedla Mayová.  Podle ní je důležité, aby lidé byli ostražití.

Britský premiér David Cameron varoval, že nejméně 500 lidí odjelo z Británie „bojovat do Sýrie a zřejmě i Iráku”.

Komisař Mark Rowley, který má na starosti boj s terorismem, dodal, že zvýšená bezpečnostní opatření budou platit už od pátku.

Připravují se na bojovníky džihádu

Podle šéfa Scotland Yardu Bernarda Hogana-Howea se policisté připravují i na případ, že by se větší skupina bojovníků džihádu rozhodla společně vrátit do Británie.

Pokračují také snahy identifikovat Brita, který zabil amerického novináře Jamese Foleyho. Toho držel jako rukojmí Islámský stát

Britské úřady rozlišují pět stupňů možné teroristické hrozby. První stupeň je malá hrozba, kdy je útok nepravděpodobný, druhý stupeň je mírná hrozba, kdy je útok možný, ale nepravděpodobný. Třetí stupeň je závažná hrozba, kdy existuje pravděpodobnost útoku. Tento stupeň v zemi platil od července 2011.

Druhý nejvyšší stupeň, který platí nyní, je vážná hrozba, což znamená, že útok je velmi pravděpodobný. Nejvyšší stupeň je pak kritická hrozba, kdy je útok bezprostředně očekáván.

Reklama

Výběr článků

Načítám