Hlavní obsah

Z islandské sopky už uniká láva, varování je na nejvyšším stupni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík
Aktualizováno

Islandské úřady zvýšily varování pro letecké společnosti před erupcí sopky Bárdarbunga z předposledního (oranžového) stupně na nejvyšší (červený) stupeň. Učinili tak poté, co z vulkánu začala unikat láva. Uvedl to portál islandské televizní a rozhlasové společnosti RÚV.

Foto: Sigtryggur Johannsson, Reuters

Varovné cedule na cestě k islandskému vulkánu Bárdarbunga

Článek

Žádný popel se všaj v ovzduší zatím neobjevil. Všechna letiště v této ostrovní zemi podle agentury AFP nadále fungují, nad místem erupcí je ale zhruba do výšky 5,5 kilometru uzavřen vzdušný prostor.

Nynější erupce jsou prozatím malé. Odborníci hlásí asi kilometrovou puklinu v lávovém poli Holuhraun. Z praskliny na několika místech vytéká láva, explozivní aktivita je ale malá a sopečný prach ihned v místě erupcí dopadá na zem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Islandský meteorologický úřad ohlásil první výrony lávy asi ve 2:00 SELČ. Puklina je podle všeho v blízkosti řetězce starých kráterů.

Islandský úřad civilní ochrany již ve čtvrtek sdělil, že z neklidné islandské sopky Bárdarbunga, u níž je týden zvýšená seizmická aktivita, možná uniká lává. Vědci se s ohledem na nález řady rozsáhlých prohlubní na ledovci pokrývajícím vulkán domnívají, že pod ledem dochází k erupcím, následkem čehož roztálo odhadem 30 až 40 miliónů kubických metrů ledu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islandská sopka Video: Reuters

Výbuch v roce 2010 narušil dopravu v Evropě

Aktivita sopek na Islandu je bedlivě sledována. Při erupci vulkánu Eyjafjallajökull v roce 2010 totiž sopečný prach narušil leteckou dopravu v Evropě. Zda by se tak stalo i při výbuchu Bárdarbungy, není zatím možné předpovědět.

Podle seizmologů to bude záviset na tom, do jaké výšky se popílkový mrak dostane a jaká bude jemnost prachu. Bárdarbunga s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem Islandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám