Hlavní obsah

Lídři EU naléhají na Tuska, aby se stal prezidentem Unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vedoucí představitelé Evropské unie prý přesvědčují polského premiéra Donalda Tuska, aby se stal předsedou Evropské rady, tedy unijním prezidentem. Tvrdí to mluvčí polské vlády. Tusk prý návrh vážně zvažuje, řekla agentuře Reuters. Tuskovo jméno se mezi možnými nástupci Hermana Van Rompuye objevilo už dříve, dosud ale polský premiér tvrdil, že jeho prioritou je až do parlamentních voleb v roce 2015 domácí politika.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

"Evropští lídři Donalda Tuska stále více přesvědčují, aby převzal pozici předsedy Evropské rady," uvedla mluvčí Malgorzata Kidawá-Blonská. "Premiér bere návrh velmi vážně, analyzuje důsledky pro Polsko, jeho bezpečnost, obzvláště ve světle ukrajinské krize," dodala.

Několik zdrojů obeznámených s výběrovým procesem na vrcholnou funkci v rámci EU ve čtvrtek uvedlo, že je Tusk jasným favoritem. Rozhodnutí padne během sobotního summitu v Bruselu. Podle polské agentury PAP Tuskovu kandidaturu podporuje zvolený předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a šéf britské vlády David Cameron.

Ministr zahraničí Polska Radoslaw Sikorski se ve čtvrtek k polským šancím získat jednu z nejvyšších pozic v rámci EU stavěl optimisticky. "Myslím, že pro Polsko získáme uspokojivý balík," řekl politik, který se uchází o post šéfa unijní diplomacie. Sám ale poznamenal, že jeho jmenování do této pozice "skoro nehrozí". Zřejmě kvůli tomu, že je velmi nepravděpodobné, aby dvě ze tří nejvyšších pozic v rámci unie zastávali občané stejné země.

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: ČTK/AP

Polský premiér Donald Tusk

Pokud se Tusk stane šéfem Evropské rady, bude to podle Reuters vítězstvím pro členské země z řad bývalých komunistických států střední a východní Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Tuska se má stát nový Van Rompuy

O tom, že má 57letý premiér Donald Tusk šanci získat v nové garnituře unijních lídrů důležitý post, se v Polsku spekuluje už rok. Teď se prý představa...

Výběr článků

Načítám