Hlavní obsah

Kvůli Ukrajině se mimořádně sejde RB OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Kvůli nejnovějšímu vývoji krize na Ukrajině se ve čtvrtek v 18:00 SELČ mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk požádal Západ, aby kvůli ruské vojenské přítomnosti na východě Ukrajiny svolal zasedání Rady a zmrazil ruské účty, dokud Rusko nestáhne svá vojska.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Za agresi či invazi označily jejich přítomnost na Ukrajině například Polsko a Litva.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski hovoří o nejhorší bezpečnostní krizi v Evropě za desítky let. Schůzku Rady bezpečnosti kvůli "očividné invazi" žádala vedle ukrajinských představitelů také Litva, která je nestálým členem tohoto vrcholného orgánu OSN. Mezitím ruský zástupce při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Andrej Kelin nařčení o vojenském vpádu odmítl, Moskva prý o invazi nemá "žádný zájem".

Jaceňuk žádá zmrazení ruských účtů

"Považuji za nezbytné, aby naši západní partneři svolali mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rusko výrazně zvýšilo vojenskou přítomnost na Ukrajině," řekl premiér podle listu Ukrajinska pravda. Zároveň apeloval na Západ, aby Rusku "zmrazil aktiva a finance až do chvíle, kdy Rusko stáhne své ozbrojené síly a techniku z ukrajinského území".

Dosavadní západní sankce proti Rusku podle Jaceňuka neměly žádoucí účinek. Ukrajinský premiér proto soudí, že "ruskou agresi" může zastavit jen zmrazení veškerého ruského majetku a bankovních transakcí "v členských zemích Evropské unie, USA a v zemích G7".

Největší krize za poslední desetiletí

Sikorski řekl, že akce Ruska na východě Ukrajiny jsou "agresí", která vytvořila nejvážnější bezpečnostní krizi v Evropě za poslední desetiletí. "Jistě, že toto je agrese," řekl Sikorski polskému rozhlasu. "Postoj Polska bude formulován během několika příštích hodin. Tady nepotřebujeme silná slova, ale činy, nejlépe činy celého mezinárodního společenství," dodal šéf polské diplomacie. Postup podle něj musí být rozhodný, ale zároveň opatrný, protože důsledky by mohly být nepředvídatelné.

"Litva ostře odsuzuje očividnou invazi ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny," oznámilo dnes litevské ministerstvo zahraničí. V prohlášení také vyzvalo, aby se RB OSN této záležitosti "okamžitě věnovala". Litva v dokumentu rovněž uvádí, že akce Moskvy na Ukrajině jsou "otevřeným porušením suverenity a územní celistvosti Ukrajiny a podkopávají bezpečnost celého regionu".

Kelin všechna obvinění vůči Moskvě odmítl. "Jasně jsme řekli, že Rusko s výjimkou deseti pohraničních vojáků žádné jednotky na Ukrajině nemá," prohlásil Kelin s odkazem na skupinu příslušníků ruské armády, kterou tento týden zadrželi Ukrajinci. Moskva tvrdí, že překročili hranici omylem.

K situaci v pohraničním Novoazovsku, který podle Kyjeva ovládli separatisté za pomoci ruských vojáků, Kelin uvedl, že ukrajinské síly z města utekly po "deseti výstřelech z děl" a území "bez boje" přenechali separatistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám