Hlavní obsah

Francie volá po mimořádné podpoře Libye ze strany OSN

– Paříž

Libyjskou vládu by měla podpořit svojí intervencí OSN, jinak této severoafrické zemi hrozí chaos a terorismus. Ve čtvrtek to při výroční poradě francouzských velvyslanců prohlásil prezident Francois Hollande. Odmítl také spojení Francie se syrským prezidentem Bašárem Asadem v boji proti Islámskému státu. Informovala o tom francouzská média.

Foto: Laurent Capmas, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

Vládě v Tripolisu by se podle Hollandea mělo dostat „mimořádné podpory“, protože v opačném případě hrozí, že se „v oblasti rozšíří terorismus“.

Podle Hollandea může posloužit za příklad francouzská intervence proti islámským radikálům v Mali, kde se díky nasazení armády podařilo „obnovit demokracii, znovu nastartovat rozvojové projekty a proces usmíření“.

V Libyi bojuje prozatímní vláda s množství islamistických milic a mnohé země včetně České republiky kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci stáhlo své diplomaty.

Ve středu Rada bezpečnosti OSN vyzvala v Libyi k okamžitému klidu zbraní. Podle serveru BBC navíc připravuje sankce vůči předákům milic, zatím ale o jménech nerozhodla.

Asad není partnerem

Francouzský prezident se před velvyslanci vyjádřil také ke krizím v Sýrii, Iráku a na Ukrajině. Upozornil, že válka v Sýrii se přelila do Iráku. Proti radikálům z Islámského státu je podle něj třeba bojovat, k čemuž by měla být vyzbrojena umírněná syrská opozice. Syrský prezident Bašár Asad podle Hollandea nemůže být pro Francii partnerem.

Související téma

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

V souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině Hollande uvedl, že když dojde k jeho stupňování, bude Evropská unie pokračovat ve zpřísňování sankcí vůči Rusku. Moskvu vyzval, aby dodržovala mezinárodní pravidla.

Reklama

Související články

Armáda evakuovala české diplomaty z Tripolisu

Česko dočasně uzavřelo své velvyslanectví v libyjském hlavním městě Tripolisu. Deset zástupců ambasády se ve čtvrtek vrátilo armádním letounem Casa do Prahy...

Výběr článků

Načítám