Hlavní obsah

Novoazovsk obsadili Rusové, tvrdí ukrajinský velitel. Stačilo pět transportérů

– Kyjev • Aktualizováno

Město Novoazovsk, na které tento týden dvakrát útočili separatisté, už není pod kontrolou ukrajinských sil. Plyne to z vyjádření velitele 5. roty Doněck, dobrovolnického praporu Dněpr-1, z noci na čtvrtek. Už ve středu večer starosta uváděl, že do města pronikli separatisté v ruské obrněné technice. Podle zahraničních agentur se ukrajinské síly ve spěchu stáhly.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na kontrolním stanovišti u Mariupole

Článek

„Nyní je město Novoazovsk, obsazené ruskými vojsky, zablokováno tanky. Odjezd je obyvatelům zapovězen. Na zítra je podle ruských vojáků naplánováno vyčištění města,“ řekl velitel 5. roty Volodymyr Šylov. Zprávu získal od jednoho ze svých vojáků, který je na kontrolním stanovišti v nedalekém přístavu Mariupol a od policistů v Novoazovsku.

„Novoazovský policejní oddíl byl evakuován do Mariupole,“ dodal Šylov s tím, že je ohrožena i Mariupol. „Dějí se divné věci. Mariupolská policie při kontrole skladu zbraní v jednom oddělení zjistila, že tam zbraně nejsou.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Dým po ostřelování Novoazovsku

Již ve středu večer řekl starosta města Oleh Sydoprenko, že se město nepodařilo ubránit. Vstoupili do něj separatisté a osobně viděl desítky tanků a obrněných vozidel. [celá zpráva]

Úprk ukrajinských sil

Také dopisovatel listu New York Times z Novoazovsku Andrew Kramer uváděl, že město je pod tlakem ruských tanků, dělostřelectva i pěchoty a že ukrajinské velení nařídilo svým silám stáhnout se. Podle něj Ukrajinci chaoticky prchali.

Podle New York Times do města proniklo pět obrněných transportérů. Počet potvrdily ukrajinské armádní zdroje. Vojáci utekli s tím, že nejsou potravou pro děla útočících sil. Velitel deváté Brigády z Vinyce si stěžoval, že na vojáky marně křičel, aby se vrátili. Nakonec vyzval, aby odešli ti, kteří nechtějí bojovat.

Stažení ukrajinských sil potvrdila i AFP.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Novoazovsk

Průnik do Novoazovsku potvrdili zdroje separatistů. Na jejich webu novorosinform.org se objevila zpráva, že tanky Doněcké lidové republiky (DNR) vjely do Novoazovsku a rozmístily se v jeho západních čtvrtích. Podle separatistů síly DNR kontrolují v oblasti všechny tři hraniční přechody mezi Ruskem a obsazenou oblastí - Marynivku, Uspěnku i Novoazovsk.

Mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko přitom ještě odpoledne tvrdil, že město je v ukrajinských rukou a separatisté obsadili jen několik okolních vsí.

Směr Mariupol

Novoazovsk leží patnáct kilometrů od hranic s Ruskem a 44 km od klíčového mariupolského přístavu. Separatisté podle svých slov míří k němu. "Ovládli jsme Novoazovsk a jsme bezprostředně u Mariupole. Osvobození města je věcí nejbližších dnů, jsme k tomu plně připraveni," řekl Interfaxu nejmenovaný představitel ze štábu doněckých povstalců.

"Mariupol spěšně opouštějí hodnostáři doněcké správy, policie a četní udavači. Stoupenci kyjevského režimu utíkají. Chápou, že dobytí města není za horami. Brzy Mariupol osvobodíme," dodal.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Separatista na hlídce

Snaha propojit Krym s Ruskem

List New York Times také naznačil, že ruská ofenzíva u Novoazovsku může souviset se snahou Moskvy získat pozemní přístup na Krym podél pobřeží, čímž by také Rusko získalo plnou kontrolu nad pobřežím Azovského moře.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Dým po palbě na Doněck

Tyto spekulace se objevily už po prvním pondělním pokusu proniknout do Novoazovska, kam mířila obrněná kolona, jejíž velikost ale nebyla tak velká, jak se původně tvrdilo  [celá zpráva]

„Rusko se jasně pokouší dávat své prsty na váhu, aby se věci převážily na stranu jeho zástupců,“ řekl nejmenovaný americký představitel a dodal, že dělostřelecká palba a další ruské vojenské akce si vyžádaly oběti na straně ukrajinské armády.

Nejde jen o Novoazovsk, podle mluvčího ukrajinské bezpečnostní rady Andrije Lysenka vjela ruská vojenská kolena i do Ambrosijivky, která leží jižně od Doněcku.

„Průnik naznačuje, že Rusy řízený protiútok probíhá,“ uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám