Hlavní obsah

Zpřísní se pravidla pro stěhování občanů EU do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá vláda hodlá zpřísnit pravidla pro stěhování občanů jiných států Evropské unie do Německa. V zákonu, který představil ministr vnitra Thomas de Maiziére, navrhuje omezit pobyt nezaměstnaných v Německu na šest měsíců a zakázat vstup do země lidem, kteří se dopustí zneužívání sociálních dávek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Německé kancléřství v Berlíně

Článek

Kabinet kancléřky Angely Merkelové navrženým zákonem reaguje na stížnosti obyvatel některých velkoměst na příliv přistěhovalců z Bulharska a Rumunska.

Návrh zákona počítá s tím, že pokud přistěhovalci do šesti měsíců od příjezdu do Německa neseženou práci, budou muset zemi opustit. Zákon také zavádí nový systém identifikace přistěhovalců, aby zamezil dvojímu čerpání dávek pro stejného člověka. Pokud úřady někomu prokážou, že opakovaně systém sociální pomoci zneužil, bude možné této osobě na omezenou dobu zakázat vstup do Německa.

Nemá omezit volný pohyb v EU

De Maiziére zdůraznil, že zákon nemá omezit volný pohyb osob v EU. Podle něj je zneužívání dávek problém několika desítek jedinců. Nezasahuje také celé Německo, ale pouze vybrané oblasti, především velká města jako Duisburg nebo Gelsenkirchen.

Právě tyto postižené oblasti by podle ministra měly ještě letos dostat z rozpočtu jednorázovou pomoc v celkové výši 25 miliónů eur (690 miliónů korun), která by měla vyvážit náklady, jež jim způsobilo zneužívání dávek.

O návrhu zákona ještě musí jednat německý parlament. Vládní koalice konzervativců a sociálních demokratů v něm ale má velkou většinu a je pravděpodobné, že poslanci předlohu schválí.

Reklama

Výběr článků

Načítám