Hlavní obsah

Moskva popírá ukrajinské tvrzení, že plánuje zastavit dodávky plynu do EU

Kyjev/Moskva

Ukrajina ví o plánech Ruska zastavit dodávky plynu do zemí Evropské unie během nadcházejícího zimního období, řekl ve středu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak nařčení Kyjeva odmítl a prohlásil, že Moskva chce svým závazkům dostát nehledě na politické problémy.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Situace v (ukrajinském) energetickém sektoru je složitá. Víme o tom, že Rusko plánuje tuto zimu zablokovat přepravu (plynu) dokonce i do zemí Evropské unie,” řekl Jaceňuk na schůzce ukrajinské vlády.

Podle Novaka jsou ukrajinská prohlášení nepodložená a Rusko vyvine „maximální úsilí”, aby svým závazkům vůči evropským dovozcům nehledě na politické problémy dostálo. Dodal také, že Rusko je otevřeno ke „konstruktivnímu dialogu” o energetických otázkách a že se do jednání může zapojit i Kyjev. Asi polovina exportu ruského plynu do EU loni proudila přes ukrajinské území.

K jednáním o konfliktu na východní Ukrajině se začátkem září sejdou na summitu ve Walesu na britských ostrovech čelní představitelé Severoatlantické aliance.

Jaceňuk uvedl, že Ukrajina potřebuje od NATO pomoc a že aliance přijme na vrcholné schůzce „klíčová rozhodnutí” v tomto směru: „NATO je náš partner a my očekáváme praktickou pomoc od našich západních partnerů a od aliance,” konstatoval Jaceňuk.

Švýcarsko zpřísňuje postup vůči Rusku

Švýcarská vláda se rozhodla od středy rozšířit opatření, která mají v souvislosti s krizí na Ukrajině zabránit obcházení mezinárodních sankcí. Pětice ruských bank, které čelí v EU sankcím, bude muset nově požádat švýcarské úřady o povolení, aby mohly v zemi poskytovat dlouhodobé finanční instrumenty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám