Hlavní obsah

Milióny metrů krychlových magmatu se pod Islandem sunou k další sopce

Reykjavík
Aktualizováno

Padesát miliónů metrů krychlových magmatu z neklidné islandské sopky Bárdarbungy se za posledních čtyřiadvacet hodin přesunulo pod povrchem k rozsáhlému vulkanickému systému sopky Askja a podle vědců není vyloučena její mohutná exploze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka Bárdarbunga straší EvropuVideo: Reuters

 
Článek

Pokud bude proud magmatu dál postupovat severním směrem, mohl by se podle expertů z britské univerzity v Cambridgi dostat do vulkanického systému známé islandské sopky Askja a způsobit mohutnou explozi.

Obrovská erupce sopky Askji nastala v roce 1875. Spad sopečného popela tehdy zahubil úrodu i dobytek v oblasti a vynutil si vlnu migrace ze severovýchodní části Islandu, připomněl server BBC News. Sopečný popel a plyny tehdy vytvořily až 27kilometrový oblak zasahující do stratosféry.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Stringer, Reuters

Cesta k vulkánu Bardarbunga

Poslední výbuch vulkánu Askja byl registrován v roce 1961. Oblast sopky byla později využívána pro přípravu kosmonautů na cestu na Měsíc v rámci programu Apollo.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

„Magma ze sopky Bárdarbunga míří přesně tím směrem. Nyní se pohybuje rychlostí asi čtyři kilometry za den směrem k vulkánu Askja, a pokud v tom bude pokračovat, dospěje tam za pár dní," řekl serveru BBC News britský vědec Bob White.

„Víme, že pod povrchem sopky Askja je množství rozžhavených hornin. Jestliže na ně magma z Bárdarbungy narazí, je pravděpodobné, že podnítí erupci," uvedl dále White, který však současně poukázal na to, že vulkanickou činnost je těžké předvídat.

Doufají, že láva ztuhne

„Ale kdo ví, proud magmatu se může také jednoduše zastavit. Je pořád v pětikilometrové hloubce a je možné, že tam ztuhne, a tím to skončí," dodal člen skupiny seizmologů z Cambridge, kteří vulkány v oblasti Bárdarbungy monitorují od roku 2006 s pomocí více než 70 seizmometrů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Rozcestníky jsou neúprosné, navíc máte téměř jistotu, že na jiné než avizované známky civilizace nenarazíte.

Tekoucí magma pod vulkanickým systémem Bárdarbungy vyvolalo v posledních deseti dnech řadu zemětřesení, z nichž největší, o síle 5,7 stupně bylo zaznamenáno v úterý ráno.

Popel by ochromil leteckou dopravu

Erupce ve vulkanickém systému sopky Askja by podle seizmologa Whitea mohla vyslat do ovzduší obrovský oblak popela, který by byl ještě podstatně větší než ten, který při výbuchu sopky Eyjafjallajökull v roce 2010 ochromil většinu letecké dopravy nad Evropou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám