Hlavní obsah

Vláda Francie se lehce obměnila

– Paříž

Francie má novou levicovou vládu, ve které je hlavní změnou obměna ministra hospodářství, kterým se stal prezidentův muž Emmanuel Macron. Složení nového týmu staronového premiéra Manuela Vallse, které v úterý oznámil úřad socialistického prezidenta Françoise Hollandea, je podle komentářů jen malou obměnou vlády.

Foto: ČTK/AP

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

Kabinet podal v pondělí překvapivě demisi po kritice vládní hospodářské politiky ze strany dvou ministrů.

Novým šéfem významného ministerstva hospodářství se stal teprve 36letý bývalý bankéř Macron, který byl do poloviny minulého měsíce hlavním ekonomickým poradcem Hollandea.

Foto: ČTK/AP

Emmanuel Macron

Nástup do úřadu tohoto mladého muže s podnikatelským myšlením je podle agentury AP jistě pozitivním signálem pro partnery v EU.

V nové vláda je podle médií zastoupena opět třemi stejnými ministry i radikální levice, což zaručuje Hollandeovi většinu v poslanecké sněmovně.

Vládní krizi vyvolala ostrá kritika od ministrů hospodářství Arnauda Montebourga a školství Benoîta Hamona. [celá zpráva]

Valls se podle médií zbavil nejen jich, ale i ministryně kultury Aurélie Filippettiové, která také zcela nesdílela oficiální politickou linii. Šéfové ministerstev zahraničí, obrany, vnitra, financí a většiny ostatních rezortů se ale nezměnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám