Hlavní obsah

Kolona s ruskou pomocí vjela na Ukrajinu. Je to přímá invaze, protestuje Kyjev

– Moskva/Kyjev • Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že po neakceptovatelných zdrženích kolona s ruskou humanitární pomocí bez doprovodu Červeného kříže vjela na východ Ukrajiny. Moskva zároveň obvinila Ukrajinu, že dodání pomoci brzdila, aby mohla útočit na separatisty u Luhansku. Kyjev viní Rusko z přímé invaze. Ruští celníci odbavili již 280 kamiónů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský konvoj s humanitární pomocí překročil ukrajinské hraniceVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajina proti vjezdu konvoje ruských kamiónů na její území bez souhlasu Kyjeva protestuje. Šéf tajné služby SBU řekl: „Nazýváme to přímou invazí. Pod cynickým pláštíkem Červeného kříže se skrývají vojenské automobily s krycími dokumenty. V posledních dnech jsme se stali svědky velmi dobře naplánované a nebezpečné riskantní provokace proti Ukrajině za cynického využití váženého Mezinárodního výboru Červeného kříže, provokace nazývané humanitární konvoj.”

„Náš humanitární konvoj vyjel směrem k Luhansku,“ uvedlo ruské ministerstvo v prohlášení a dodalo, že Mezinárodní výbor Červeného kříže je připraven doprovodit konvoj a rozdělit pomoc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Kolona s ruskou pomocí

Ruští celníci v pátek odpoledne odbavili již 280 kamiónů s humanitární pomocí, které míří do Luhansku.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Kolona s ruskou humanitární pomocí u ukrajinských hranic

Do Luhansku dorazila první vozidla v pátek odpoledne.

O doprovodu není jasno

Ruská zástupkyně Červeného kříže Raisa Lukutcovová sdělila, že je nyní v kontaktu MVČK. Podle agentury Interfax-Ukrajina ale kolona jede od přechodu Izvaryne bez doprovodu.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Konvoj s ruskou humanitární pomocí

„Kolona se dala do pohybu sama, bez souhlasu ukrajinské strany a bez doprovodu Červeného kříže,“ řekl jí ukrajinský úředník. Zdůraznil, že přechod Izvaryne není pod kontrolou ukrajinských sil.

Kolonu údajně doprovázejí separatisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Další uprchlíci zahynuli na Ukrajině

Auto rodiny, která se pokoušela ve středu odjet z obce Chrjaščuvate, bylo zasaženo palbou separatistů. Tři lidé zahynuli, uvedl mluvčí bezpečnostní rady Andrij...

Výběr článků

Načítám