Hlavní obsah

Separatisté sestřelili ukrajinský bitevník

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinským separatistům se ve středu podařilo sestřelit další ukrajinské letadlo. Je jím bitevní Suchoj Su-25. Televizi 112.ua to řekl mluvčí ukrajinské národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-25

Článek

„Dnes při plnění bojového úkolu byl sestřelen letoun Su-25. Zřítil se. Osud pilota zatím není znám, ale je naděje, že bude v pořádku,“ řekl Lysenko.

Su-25 používají ukrajinské síly k útokům na vojenskou techniku separatistů, proto jsou nejvíce ohrožené.

Lysenko současně oznámil, že jedním z hlavních cílů současných bojových operací je oddělit Horlivku od Doněcku a prohloubit tak rozdělení sil separatistů do dvou částí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Bezpečnostní rada zároveň popřela úterní a středeční zprávy o zadržení 46 čečenských bojovníků i to, že by do Luhansku přijela velká kolona vozidel s raketomety a 1200 bojovníků. V Luhansku je těžká technika, tanky i raketomety Grad, těžké dělostřelectvo, ale tato technika tam nebyla dopravena včera večer, nebo v noci na dnešek, shromažďovala se tam delší dobu, protože Luhansk nebyl obklíčen.

Lysenko uvedl, že se vládním silám podařilo dobýt značnou část Luhansku. Upozornil, ale že osvobozené části jsou pod palbou raketometů. „V Luhansku žoldnéři čečenské národnosti ostřelují město z Gradů umístěných v jeho východním sousedství,“ uvedl.

Dodal, že kvůli bojům je nyní nemožné opravit vodovody a obnovit dodávky vody.

Humanitární pomoc pro Luhansk

Kyjev také oznámil, že připravuje vypravení vlastního konvoje s humanitární pomocí pro Luhansk.

Ruské kamióny s humanitární pomocí pro Luhansk a další oblasti východní Ukrajiny, které skoro týden čekaly na rusko-ukrajinském pomezí, začaly ve středu večer vjíždět na hraniční přechod k odbavení. Oznámila to ruská i ukrajinská média s odvoláním na reportéry, kteří konvoj provázejí.

„Prvních 16 bílých vozů KamAZ vjelo na hraniční přechod Doněck-Izvaryne,” ohlásila agentura ITAR-TASS. Dodala, že ruské a ukrajinské úřady se dohodly na postupu při kontrole nákladu i na tom, že každý vůz bude provázet pracovník Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Kamióny podle listu Ukrajinska pravda procházejí zatím jen ruskou kontrolou, odbavování na ukrajinské straně dosud nezačalo, i když pohraničníci a celníci jsou na místě. Lysenko listu řekl, že ukrajinské odbavování bude moci začít nejdříve ve čtvrtek, protože ukrajinská strana dosud nedostala od Rusů potřebné dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám