Hlavní obsah

Průlom v konfliktu? Putin bude v Minsku osobně jednat s Porošenkem

Moskva

Na summitu v Minsku příští úterý může dojít k průlomovému jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Prezident Vladimir Putin se chce osobně sejít se svým protějškem Petrem Porošenkem. S odvoláním na kremelské zdroje to ve středu napsal ruský list Kommersant.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Minskou vrcholnou schůzku svolal běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Kromě Putina a Porošenka má přijet i kazašský vůdce Nursultan Nazarbajev a z Bruselu tři komisaři Evropské unie. Jednat se má o řešení ukrajinské krize, asociační smlouvě Kyjeva s Evropskou unií a energetické bezpečnosti.

Oficiálně o setkání Putina s Porošenkem v Kyjevě ani Moskvě nikdo nehovoří, uvádí Kommersant. Jeho zdroje v Kremlu ale ujišťují, že schůzka se připravuje. Porošenkův vicekancléř Valerij Čalyj ruskému listu řekl, že jednání v Minsku odstartuje „reálný vyjednávací proces zaměřený na urovnání ukrajinské krize”.

Foto: Olivier Hoslet, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Putin se s Porošenkem sešel zatím jen jednou. Stalo se to v červnu v Normandii během oslav 70. výročí spojeneckého vylodění za druhé světové války. O skutečné jednání ale tehdy nešlo, státníci besedovali sotva čtvrt hodiny v přítomnosti prezidentů Francie a Německa.

Do Brazílie ukrajinský prezident nejel

Další setkání prý bylo plánováno na polovinu července do Brazílie. Porošenko – na rozdíl od Putina – ale tehdy cestu na světový fotbalový šampionát kvůli vyhrocené politické situaci zrušil.

Podle Kommersantu nemusí být chystaný rusko-ukrajinský summit v Minsku na dlouhou dobu poslední. Zvažovala se prý možnost další prezidentské schůzky na konci srpna na Slovensku během oslav 70. výročí Slovenského národního povstání.

Další setkání asi v Paříži

Podle diplomatických zdrojů ale ruskou delegaci nejspíš povede ministr obrany Sergej Šojgu. Další možností proto bude schůzka prezidentů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, kterou na první polovinu září připravuje francouzský prezident François Hollande, uvedl Kommersant.

Reklama

Výběr článků

Načítám