Hlavní obsah

Polskou vládu štve, že ji nezvou k jednáním o Ukrajině

Právo, PM
Varšava

To, že šéfové diplomacií Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny už podruhé za sebou jednali o východiscích pro Ukrajinu bez Polska, vyvolalo mezi vládními politiky ve Varšavě nevoli.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Článek

„Jejich pobouření je adresované Kyjevu, protože nepožadoval pro Polsko, advokáta Ukrajiny v Evropě, účast na summitech,“ napsal v pondělí list Rzeczpospolita s odvoláním na kuloárová vyjádření vládních politiků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle listu je ale „opakované přehlížení Polska na setkáních o Ukrajině“ velkým dílem vinnou polské vlády. Komentář upozornil, že je „třeba vzít do úvahy nedávnou aféru s odposlechem, jejímž jedním z protagonistů je i ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Ve hře jsou ale podle listu i další faktory. Komentář klade otázku, zda je Polsko Ukrajině dost příznivé, a odpovídá, že zatímco polská společnost ano, tak vláda ne. List dává do kontrastu spontánní výbuch sympatie k východnímu sousedu a neochotu Varšavy poslat do Kyjeva pomoc v podobě zásilek vojenské výstroje, o kterou Ukrajina žádala. Pak je podle Rzeczipospolite vůbec otázkou, proč by měla Ukrajina k jednáním o svém dalším osudu vlastně Polsko zvát.

Rána pro prestiž Polska

To, že je neúčast Poláků na nedělních mezinárodních rozhovorech v Berlíně těžkou ránou pro polskou prestiž, se domnívá i šéf opozičního Svazu demokratické levice Lezsek Miller. Podle něj to ale není jen důsledek toho, že vláda není aktivní, ale také toho, že není nestranná.

„Tyto rozhovory se měly uskutečnit ve Varšavě, protože Polsko je jediná země hraničící jak s Ukrajinou, tak s Ruskem,“ prohlásil v televizi TVP Miller, podle něhož to však má podstatný háček: „Aby tomu tak mohlo být, muselo by Polsko přijmout roli zprostředkovatele, a ne strany v konfliktu“.

Reklama

Související články

Ukrajinská armáda pronikla do centra Luhansku

Ukrajinští vojáci v úterý pronikli do centra Luhansku na východní Ukrajině, které ovládají vzbouřenci. Mluvčí armády Andrij Lysenko oznámil, že se vládním...

Výběr článků

Načítám