Hlavní obsah

Nizozemec vrátil Izraeli medaili za záchranu židovského dítěte

Jednadevadesátiletý Nizozemec Henk Zanoli vrátil Izraeli ocenění Spravedlivý mezi národy, které dostal za záchranu židovského dítěte za druhé světové války. Protestuje tak proti izraelskému leteckému útoku, při němž v Gaze zemřelo šest jeho příbuzných. Zanoli napsal v dopise izraelské ambasádě v Haagu, že dál nemůže být nositelem tohoto ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Medaile Spravedlivý mezi národy Izrael uděluje lidem nežidovského původu, kteří riskovali životy k záchraně Židů za druhé světové války.

Článek

Henk Zanoli svůj krok zdůvodnil tím, že izraelský letoun F-16 při nedávném útoku v Gaze zničil dům, v jehož troskách zemřelo šest členů rodiny manžela jeho praneteře Angelique Eijpeové. Tato nizozemská diplomatka pracuje v Ománu a vdala se za ekonoma Ismáíla Ziáda, rodáka z utečeneckého tábora al-Burejdž v pásmu Gazy.

Nálet z 20. července srovnal se zemí dům v tomto táboře, pod troskami zemřela Ziádova matka, tři bratři, švagrová a devítiletá neteř.

„Zůstat nositelem ocenění uděleného Státem Izrael, by za těchto okolností byla urážka,“ napsal Zanoli v dopise otištěném izraelským deníkem Haarec.

Ocenění Zanolimu a jeho matce předalo izraelské muzeum holokaustu Jad Vašem v roce 2011 za to, že ukrývali před nacisty židovské dítě v letech 1943 - 1945. Rodiče dítěte zemřeli v táborech smrti.

Medaile Spravedlivý mezi národy se uděluje lidem nežidovského původu, kteří riskovali své životy, aby ochránili Židy během holokaustu.

Odeslal ji poštou

Zanoli také přišel o část své rodiny za druhé světové války. Jeho otec zemřel v koncentračním táboře Mauthausen, nacisté zabili jeho švagra, švagrovou deportovali a nikdo ji už neviděl.

„Je šokující a tragické, že o čtyři generace později, čelí naše rodina zabíjení blízkých v Gaze, vraždám páchaným Izraelem… Urazil bych památku své odvážné matky a ty členy své rodiny, kteří přišli o blízké v Gaze,“ napsal v dopise.

Izraelská ambasáda v Haagu Zanoliho krok odmítla komentovat, uvedla BBC.

Zanoli chtěl údajně vrátit medaili izraelskému velvyslanci osobně, byl na to ale příliš slabý, a tak ji odeslal poštou.

Reklama

Výběr článků

Načítám