Hlavní obsah

Němečtí agenti nahráli ministryni Clintonovou, prý náhodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí agenti si podle německých médií nahráli konverzaci Hillary Clintonové v době, kdy byla americkou ministryní zahraničí. Zachytili její slova pronesená na palubě vládního letounu, informoval deník Süddeutsche Zeitung.

Foto: Jason Reed, Reuters

Bývalá ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová

Článek

I když prý šlo o nedopatření, záznam nebyl hned smazán. Případ by mohl dál zkalit německo-americké vztahy. Špionážní aféry přitom v poslední době poškodily důvěru mezi USA a Německem.

Německý list, ani stanice NDR a WDR, které o incidentu rovněž informovaly, neuvedly, kde a kdy byla Clintonová odposlouchávána. Süddeutsche Zeitung se odvolává na vládní zdroje, podle nichž byla šéfka americké diplomacie nahrána "náhodou" a nešlo o plán. To, že záznam nebyl hned zničen, však jeden ze zdrojů označil za "idiotský" postup.

Německá vláda i mluvčí americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) v pátek odmítli informace komentovat.

Dvojití agenti

Loni vyšlo najevo, že americká NSA monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě, mimo jiné i mobilní telefon Merkelové. Minulý měsíc pak byli v Německu odhaleni dva údajní agenti provádějící špionáž pro USA a německá vláda kvůli tomu vypověděla šéfa amerických rozvědek v zemi. [celá zpráva]

Podrobnosti o záznamu konverzace Clintonové prý jsou součástí dokumentů, které Washingtonu dodal jeden ze zadržených, 31letý pracovník německé zpravodajské služby BND Markus R.

Z dokumentů údajně také vyplývá, že německá vláda BND pověřila sledováním jednoho z partnerů v NATO. Zpráva však neuvádí, o jakou zemi šlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám