Hlavní obsah

Učitel z Německa žádá za krádež v Osvětimi o podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská prokuratura se rozhodla pohnat před soud německého učitele, který byl minulý měsíc přistižen v bývalém vyhlazovacím táboru Osvětim-Březinka s předměty patřícím obětem holocaustu. Oznámila to zpravodajská televize TVN 24.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Brána oddělující jednotlivé sekce tábora Auschwitz II.

Článek

Sedmačtyřicetiletý učitel z Berlína přijel do bývalého tábora, kde je nyní muzeum, se skupinou žáků. Hlídač jej zadržel přímo při činu. "V tašce měl asi deset věcí, mj. vidličku, kus rozbitých nůžek a střepy porcelánu.

Našel je na místě, kde stávaly sklady, kterým vězňové říkali 'Kanada'. Shromažďovali se tam věci uloupené zavražděným Židům. Na konci války Němci sklady zapálili, aby zničili stopy svých zločinů," uvedl mluvčí muzea Bartosz Bartyzel.

Během výslechu se zadržený údajně přiznal, že věci si chtěl odnést. Uvedl, že je chtěl ukazovat žákům. Po noci v cele mu bylo dovoleno se vrátit do vlasti.

Němec je obžalován z krádeže "cenností o mimořádném kulturním významu", za což mu může hrozit až deset let vězení.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Obžalovaný se podle vyšetřovatelů k činu přiznal a soud požádal, aby byl potrestán podmínkou a pokutou, kterou již částečně zaplatil.

Reklama

Výběr článků

Načítám