Hlavní obsah

V rakouské jeskyni se vážně zranil polský speleolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salcburk

V rakouských Alpách se ve čtvrtek vážně zranil polský speleolog, kterého se rakouští záchranáři pokoušejí dostat z podzemí, uvedla agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Tennengebirge

Článek

Speleolog byl členem šestičlenné skupiny, která prozkoumávala málo známou jeskyni Jack Daniel's v alpském pohoří Tennengebirge ve spolkové zemi Salcbursko. Vstup do ní je ve výši 2120 metrů.

Polák má zraněné stehno a pánev, nachází se asi 200 metrů od východu z jeskyně.

Vyproštění je velmi komplikované kvůli nepříznivému počasí, které neumožňuje vzlet záchranného vrtulníku. Všichni záchranáři tak musejí vystoupit ke vchodu do jeskyně, kterážto cesta trvá tři až čtyři hodiny.

První skupina Horské služby vyrazila už ráno. Druhá s jeskyňáři se přidala později. Celkem se na záchraně podílí 30 členů Horské služby a dvanáct speleologů.

Nynější událost připomíná případ speleologa Johanna Westhausera, který se v červnu vážně zranil v největší německé jeskyni Riesending-Schachthöhle. Jeho komplikovaná záchrana trvala jedenáct dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám