Hlavní obsah

Francouzští dělníci našli zlatý poklad a nechali si ho pro sebe. Čeká je soud

Trojice dělníků ve Francii objevila pří výkopových pracích na jednom pozemku v Normandii zlatý poklad v hodnotě 900 tisíc eur (25 miliónů korun). Muži však nález neoznámili a prodali jej sběrateli. Po obvinění z krádeže je nyní čeká soud.

Foto: Ajay Verma, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dělníci pracovali na zarovnávání terénu u jednoho z rodinných domů v severozápadním francouzském regionu Normandie, kde za druhé světové války zahájila spojenecká vojska ofenzivu na území ovládaném nacistickým Německem.

Právě v době války na pozemku podle BBC patrně kdosi ukryl poklad, který muži při práci objevili. Ve skleněných nádobách našli pod zemí 16 zlatých cihel a 600 zlatých amerických dvacetidolarových mincí datovaných do let 1924 až 1927. Každá z cihel vážila kilogram, mince po 33 gramech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dělníci ve věku 40, 33 a 20 let se domluvili, že poklad nenápadně odnesou a majitelům domu ani policii o něm neřeknou. Podle místní policie jej prodali sběrateli mincí a za utržené peníze si kupovali nová auta a motorky či investovali do svých domů a životních pojistek.

Majitel má špatné spaní

Osudným se jim staly dva šeky na nezvykle vysoké sumy, které jeden z mužů hodlal převést na svůj bankovní účet, o čemž ústav informoval ochránce zákona. Muži jsou obviněni z krádeže a u soudu se s nimi objeví i zmíněný sběratel, který se bude zodpovídat z překupnictví kradeného zboží. Nařčení popírá.

Majitel domu prý nechce o pokladu říkat ani svým dětem a od chvíle, kdy se o něm od policie dozvěděl, má špatné spaní. Místnímu listu Paris Normandie však řekl, že s triem dělníků na toto téma žertoval, než začali na jeho pozemku pracovat. "Kdybyste našli nějaký poklad, určitě mi o tom řekněte," prohlásil prý tehdy s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám