Hlavní obsah

Do Itálie jen za víkend dorazilo dalších 2000 migrantů

– Řím

K italským břehům od pátku připlulo dalších více než 2000 nelegálních běženců. Jejich počet za letošní rok se začíná přibližovat hranici 100 000. Hrozí tak, že do země dorazí dvakrát více migrantů než v předloňském rekordním roce.

Foto: Profimedia.cz

Běženci po vylodění v Itálii

Článek

Lodě italského námořnictva, které ve Středozemním moři operují v rámci hlídkové operace Mare Nostrum (Naše moře), od pátku přispěchaly na pomoc několika lodím a eskortovaly z nich celkem 2053 uprchlíků. Přes 1700 lidí v pondělí připlulo na palubě vojenské lodi San Giusto do kalábrijského přístavu Reggio Calabria, uvedla agentura AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Italské úřady už dříve varovaly, že počet uprchlíků může do konce léta překročit magickou hranici 100 000. Země v tomto ohledu zažívá výjimečně kritický rok, protože dosud největší příliv uprchlíků zaznamenala v roce 2011 - tehdy jejich počet za celý rok dosáhl 63 000.

Itálie žádá o pomoc Evropskou unii. Opozice navrhuje, aby Brusel zachytával uprchlíky v Libyi, odkud jich po občanské válce před třemi lety vyráží velké množství. Libyi od nejjižněji položených italských ostrovů dělí jen pár set kilometrů.

Do Evropy přes Itálii však nemíří jen lidé ze severní či rovníkové Afriky, ale také Asiaté a lidé z válečných oblastí na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám