Hlavní obsah

Itálie zakázala výpravy na Stromboli kvůli vytékající lávě

Řím

Italské úřady zakázaly výpravy k turisty oblíbené sopce Stromboli kvůli lávě, kterou v minulých dnech začala sopka chrlit poprvé po čtyřech letech. Žhavý proud z nově vytvořeného kráteru znemožňuje cestu k vrcholu zvedajícímu se od moře do téměř kilometrové výšky. K aktivitě se podle agentury AFP probudila také sicilská sopka Etna.

Foto: Profimedia.cz

Láva ze Stromboli stéká do moře.

Článek

Na Stromboli, ležící na stejnojmenném ostrově patřícím do Liparských ostrovů, se ve výšce okolo 650 metrů otevřel nový kráter, z něhož vytéká láva do moře. Úřady sice z bezpečnostních důvodů zakázaly výpravy přímo na sopku, místním to však příjmy z turistiky nijak nesnížilo, spíše naopak. Stovky turistů totiž skupují lístky na okružní plavbu lodí mezi vesnicemi Ginostra a Stromboli, při níž je možné ze vzdálenosti několika set metrů pozorovat žhavé proudy. Kvůli bezpečnosti se plavidla nesmějí přiblížit na méně než 300 metrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Několika stovkám obyvatel zmíněných obcí podle úřadů žádné nebezpečí nehrozí. Podle místního starosty Marka Giogianniho navíc proudy lávy začínají pomalu slábnout a zřejmě již brzy ustanou.

Stromboli je dlouhodobě činnou sopkou a poslední erupce se datuje do roku 2010. Výraznější hrozbu však znamenal sesuv půdy na konci roku 2002, jenž vyvolal přívalovou vlnu, kvůli níž se museli evakuovat všichni obyvatelé pobřeží.

Probudila se i Etna

K aktivitě se v posledních týdnech probudila také několikrát vyšší sicilská sopka Etna, která podle AFP v sobotu vychrlila sloupec popela. Na okolní obce to však podle úřadů nemělo žádný podstatný vliv a ani provoz na místním letišti zatím nebyl přerušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám